Як зняти головний біль без таблеток: поради кінезіологів

Чи можна зняти головний біль без допомоги ліків? Існують прості та ефективні вправи, які допоможуть полегшити ці симптоми. Достатньо приділити всього декілька хвилин, і хворобливі прояви перестануть вас турбувати, пише Жіночий Світ.

Що ми робимо, коли болить голова? Як правило, приймаємо таблетку «від голови». Але є ще один ефективний і простий метод. Вас може здивувати той факт, що існують вправи, які знімають симптоми при головному болю. Для того, щоб їх виконати, потрібно зовсім небагато часу. Але самопочуття поліпшиться і неприємні симптоми зникнуть.

Бувають різні види болю. Його характер, розташування, і причини появи теж відрізняються. Оптимальним варіантом було б не просто знімати симптоми, а пройти відповідне медичне обстеження.

Тому що причини одними тільки вправами, на жаль, усунути неможливо. А причин цих може бути досить багато: низький (або високий) артеріальний тиск, внутрішньочерепний тиск, спазми судин і т.д.

Ці вправи можуть допомогти в тому випадку, коли головний біль не має органічного генезису.

Комплекс №1: виконується при гострому головному болю

Виконання займає трохи більше хвилини.

  1. Необхідно потерти долоні одна об одну таким чином, щоб руки зігрілися.
  2. Потім потрібно почати масажувати потилицю (відвести голову назад і потім повернути в початкове положення). Просуватися до основи черепа, продовжуючи масажувати потилицю, злегка натискаючи і виробляючи кругові рухи. Переміщаємо пальці у напрямку проти годинникової стрілки, потім – за годинниковою, і далі – назустріч і в протилежні сторони.
  3. Розташувати пальці рук біля основи черепа поблизу хребта. Натискати і здійснювати круговий масаж. Преміщувати пальці проти годинникової стрілки, далі – за годинниковою, і в кінці – назустріч один одному і в різні боки.
  1. Розташувати пальці рук біля основи черепа поблизу хребта. Натискаючи, переміщати пальці рук до бічних зон шиї. Виконати кілька разів.
  2. Зафіксувати пальці рук на потиличній зоні. Здійснити легке натискання круговими рухами і максимально повільно пройти від потилиці у напрямку до лобової зони до межі росту волосся. Далі – від потилиці в напрямку обох скронь. Помасажувати потилицю. Виконати кілька разів.
  3. Зафіксувати пальці на межі росту волосся на лобі. Здійснювати синхронні рухи рук у напрямку вниз, ніби розчісуючи волосся, делікатно торкаючись шкіри голови у напрямку зверху вниз до самої основи шиї і далі – по плечах, завершуючи маніпуляцію рухом скидання пальців по спині. Виконати кілька разів.

Комплекс №2: виконується при хронічних головних болях

Виконання займає пару хвилин.

  1. Сісти комфортно, розслабити плечі. Максимально нахилити голову вправо. Бажано постаратися торкнутися головою плеча.
  2. Розташувати праву долоню на правій скроневій області, злегка впираючись в останню. При цьому великий палець не повинен закривати вушну раковину.
  3. Зробити максимально глибокий вдих і призупинити подих. В цей же час натиснути головою і рукою одна на іншу – відчути протидію.
  4. Припинити тиск. Почати повільно видихати до кінця. Видихнувши, рукою пригнути голову до правого плеча, але так, щоб це не було боляче. Виконати маніпуляцію двічі.
  5. Виконати описану вище вправу, але вже з лівого боку, тричі.

 

  1. Поставте голову прямо, розташуйте подушечки пальців на потилиці. Глибоко вдихніть і в цей же час натисніть пальцями на основу черепа, здійснюючи головою спротив тиску. Дозвольте собі розслабитися. Виконати кілька разів.
  2. Опустити руки вільно на коліна. Зробити максимальний вдих і видих ротом, розслабивши нижню щелепу. Тепер зробити максимальний вдих ротом і висунути нижню щелепу вперед, намагаючись «потягнути» її до верхньої щелепи. При видиху відкрити рот і розслабити щелепу.
  3. Знову зробити глибокий вдих ротом і висунути нижню щелепу вперед, намагаючись «потягнути» її до верхньої щелепи. При видиху опустити голову на груди.
  4. Глибоко вдихнути. Встановити подушечки пальців на лобі таким чином, щоб великі пальці впиралися на виски. Почати підштовхувати за допомогою пальців голову вгору, голова одночасно повинна тиснути вниз. Розслабити пальці одночасно з видихом і дати голові опуститися на груди. Виконати два рази.
  5. Вдихнути і зчепити пальці рук на потиличній зоні в так званий замок. Розвести лікті в право і вліво. Почати видихати і одночасно ліктями проштовхувати голову вниз.
  6. Розімкнути пальці. Вільно покласти руки на коліна. Підняти голову, розправити плечі, розслабитися. Глибоко вдихнути і видихнути.

Не слід забувати, що вправи виключно знімають симптоми, а не зцілюють від болю. Тому не залишайте без уваги такий сигнал організму, як головний біль. Він може свідчити про серйозні порушення (наприклад, кровопостачання) і одними вправами тут не обійтися. Якщо вас регулярно турбують головні болі, є сенс пройти всебічне обстеження, щоб виявити першопричину, і щоб лікар міг призначити відповідне лікування. Ставтеся дбайливо до свого здоров’я!

Джерело

Поділись


Новини партнерів