Що буде з організмом, якщо відмовитися від борошняного на місяць

Сербський тенісист Новак Джокович після того, як відчув проблеми зі здоров’ям, сів на дієту, виключивши зі свого раціону всі борошняні продукти. І це йому дійсно допомогло. Після цього він знову повернувся в форму і продовжував здобувати спортивні перемоги, пише Жіночий Світ.

Відмова від борошняного та солодкого приносить користь тільки в тому випадку, якщо це необхідно за медичними показниками, впевнені дієтологи. Найчастіше цю дієту використовують для схуднення, але результат далеко не завжди відповідає очікуванням.

Дієтолог і тренер Марі Спано пояснює: виключивши борошняне зі свого раціону, люди починають скидати вагу практично на очах. Але не всі розуміють, що зникає не жир, а рідина. Справа в тому, що вуглеводи, які ми отримуємо в основному з борошняних продуктів, містяться в організмі у вигляді глікогену – кожен грам вуглеводів утримує біля себе 3-4 грами води. За словами Марі Спано, відмовившись від борошняного, людина починає відчувати безсоння, нудоту, запаморочення, а головне, сповільнюється її мозкова діяльність. Щоб заповнити брак вуглеводів, які є головним постачальником енергії, організм починає використовувати кетони – вуглеводневі частки. Їх використання призводить до неприємного запаху з рота, слабкості і хронічної втоми. Поступово організм звикає до «нового палива», симптоми втоми зникають,

American Heart Association (Американська асоціація серця) опублікувала дані, згідно з якими відмова від виробів зі злакових на 20-30 днів впливає на рівень нейромедіатора серотоніну в мозку. А значить, чим менше вуглеводів, тим гірше психічне здоров’я. Крім того, злакові допомагають знизити ризик серцево-судинних захворювань, інсульту, ожиріння і навіть цукрового діабету другого типу. Фахівці асоціації роз’яснюють: вуглеводи є основним джерелом енергії для роботи всіх органів, росту і ділення клітин. Недоодержуючи вуглеводи, організм опиняється в екстремальній ситуації: він спочатку витрачає запаси глікогену, а потім і жирів. У цей період його нирки отримують колосальне навантаження, від чого страждає весь організм.

Кандидат медичних наук Марина Копитько вважає, що теоретично від борошняного можна відмовитися взагалі, але при цьому організм повинен отримувати всі ті корисні речовини, які містяться в борошняному, з інших продуктів. На практиці ж, говорить лікар, робити цього не рекомендується. Так, пшениця і жито містять від 10 до 13 відсотків білка, від 6 до 70 відсотків вуглеводів, від 2,5 до 4 відсотків жирів. Всього лише 200 грамів хліба в день покривають потребу людини на 25-30 відсотків від добової норми білків, на 30-40 – вуглеводів. Крім того, хліб дозволяє частково задовольнити потреби організму в кальцію, фосфорі, калію, магнію і залізі. Плюс, звичайно, білки.

А німецькі вчені встановили, що, відмовившись тільки від хліба, людина позбавляється антиоксидантів, які перешкоджають розвитку раку товстої кишки. Про це повідомив доктор Томас Хофманн – керівник проекту з вивчення дії злакових на організм людини. До речі, німецькі експерти запевняють, що в хлібній скоринці корисних речовин набагато більше, ніж в м’якушці. Більш того, за словами доктора Хофманна, хлібо-булочні вироби з темно-коричневою скоринкою, на відміну від слабо пропеченої, зі світлою кіркою, містять корисних антиоксидантів у вісім разів більше. І з’являються ці корисні речовини тільки в печених виробах – в борошні їх немає.

Якщо ж говорити про користь дієти без борошняного, дієтологи різних країн в один голос стверджують: відмовлятися слід тільки від виробів з рафінованого борошна: хліба і булок з білої муки, печива та іншого. Так, фахівці з групи Томаса Хофманна пояснюють: після вживання борошняних виробів з цільнозернового борошна навіть в невеликих кількостях, крім того, що людина отримує велику кількість корисних речовин, вона ще довго не відчуває почуття голоду. А після виробів з рафінованого борошна вже через нетривалий час виникає бажання що-небудь з’їсти.

Поділись


Новини партнерів