«Болить плече після уколу»: що потрібно знати про рідкісний побічний ефект щеплень

Почнемо з головного – робити щеплення потрібно і важливо, тому що це забезпечує організму необхідний і достатній захист від інфекцій.

Якщо ви вирішили зробити щеплення від грипу, то вас – навіть незважаючи на те, що це слід було зробити трохи раніше – можна тільки похвалити, пише Жіночий Світ.

Хороша новина в тому, що щеплення від грипу в основному безпечнеі загрожує вам хіба що невеликим почервонінням, болем і припухлістю в місці уколу. Однак рідко вакцинація може супроводжуватися травмою плеча, також відомою як SIRVA.

Що це таке?

Важливо розуміти, що це не просто рідкісний, але дуже рідкісний побічний ефект. А тому навіть, якщо у вас досить відчутно болить плече, приводу для паніки немає. Поговорити з фахівцем варто тоді, коли біль не проходить протягом 48 годин, а також якщо ви відчуваєте слабкість, скутість рухів і оніміння руки.

У гіршому випадку щеплення пошкоджує нерв, але такого, відразу зауважимо, майже не трапляється. І хоча в теорії SIRVA може бути спровокована будь-яким щепленням, вчені виявили, що більшість відомих випадків були пов’язані саме зі щепленням від грипу.

Чому це відбувається?

За словами фахівців, основною причиною SIRVA є дуже глибоке проникнення голки в тканини, що супроводжується пошкодженням деяких плечових структур або м’язів.

Які симптоми?

Якщо протягом 48 годин після вакцинації біль в плечі не зменшується, це привід звернутися до лікаря. Крім того, пацієнти можуть скаржитися на посилення болю, зниження рухливості і оніміння, як вже було сказано вище. Якщо ж біль заважає справлятися навіть з повсякденними завданнями, такими як зашнурувати черевики або почистити зуби, в лікарню варто вирушити негайно.

Для остаточної діагностики SIRVA потрібно буде зробити УЗД. Це допоможе визначити тип пошкодження і призначити відповідне лікування.

На закінчення нагадаємо, що, хоча в основному запобігання побічних ефектів при вакцинації залежить від фахівця, ви теж можете дещо зробити. Наприклад, подбати про відповідний одяг (без рукавів), щоб лікар міг бачити все плече і краще орієнтуватися.

Джерело

Поділись


Новини партнерів