Як схуднути та зберегти розмір грудей: поради спеціаліста

«Я схильна до зайвої ваги і періодично намагаюся схуднути. Прикро, що вага в першу чергу зменшується не там, де хотілося б: наприклад, у мене відразу зменшуються груди. Чи можна позбутися від зайвих кілограмів та зберегти свій розмір грудей? Чи можна збільшити або поліпшити форму грудей за допомогою вправ?»

Відповідь спеціаліста:

Багато жінок, які хотіли б схуднути, бояться зменшення об’єму грудей. Для того, щоб оцінити ймовірність такого «побічного ефекту» схуднення, необхідно враховувати такі фактори:

1. Груди складаються з тканини молочної залози і жиру. Залежно від індивідуальної композиції шанси «втратити» груди різні: залозиста тканина не зникає при схудненні, а ось жирова – цілком ймовірно. Тому якщо ваш розмір грудей збільшувався пропорційно набору жиру – логічно, що існує велика ймовірність зменшення.

2. Тип фігури: існує 4 основних типи – це яблуко (жир сконцентрований навколо талії), груша (легкий верх і важкий низ), трикутник (обсяг в зоні плечового пояса) і прямокутник (рівномірний розподіл жиру).

З огляду на те, що розташування жирових депо визначається, в першу чергу, генетично, ми практично не можемо впливати на це. Накопичення жиру процес стихійний, і покращити ситуацію, наприклад, тільки в грудях – нереально, зате процес схуднення зазвичай починається саме зверху.

З точки зору втрати розміру грудей при схудненні найбільш несприятливий варіант – це «груша», так як стегна, де найбільше накопичення жиру, будуть худнути в останню чергу, а руки і груди – в першу. У підсумку, поки зменшиться розмір стегон і ніг, від грудей може нічого не залишитися.

Тип «яблуко» складний тим, що жир, що розташовується на талії, найтоксичніший – він проявляє гормональну активність і може перешкоджати схудненню. Талія більше 80 см значно підвищує ризик інсулінорезистентності і діабету. Тому власницям фігури «яблуко» особливо важливо не набирати вагу, а при необхідності схуднення – запастися терпінням.

У власниць фігури «трикутник» шанси втрати об’єм грудей при схудненні менші з усіх, так як у верхній частині тулуба жир спалюється найлегше, і простіше зупинитися в потрібній точці.

3. Основна загроза для грудей – це різка втрата ваги (понад 3-5 кг на місяць) на екстремально низькокалорійній дієті. Крім стрімкої втрати жиру, жорсткі дієти можуть порушувати гормональний фон, що, в свою чергу, може призводити до деградації залозистої тканини молочних залоз.

Для того, щоб зберегти об’єм грудей при схудненні, важливо вибрати правильні цілі: не схуднути за всяку ціну, а сформувати гармонійну фігуру з урахуванням індивідуальних особливостей. Гарна композиція тіла, а саме правильний баланс м’язової і жирової маси, дозволить створити красиві контури.

М’язи більш щільні за структурою, тому форми, які вони створюють, чіткіші, пружні, не схильні до целюліту. Чим більший відсоток м’язів в тілі, тим вищий метаболізм, отже, тим меншою є схильність до повноти.

Тому якщо ваша мета – створення красивого тіла зі збереженням грудей, то тактика повинна передбачати:

1. Гіпокалорійне харчування для поступового зниження ваги. Можна розрахувати добову калорійність свого раціону і відняти 10% – це дозволить худнути приблизно на 3 кг на місяць. В середньому можна орієнтуватися на 1600-1800 ккал на добу. Важливим є достатнє надходження білка – 1г на кг ваги і якісних жирів.

2. Фізична активність – щодня не менше години.

Чи можна збільшити або поліпшити форму грудей за допомогою вправ?

Глобально ні, так як грудні м’язи практично закінчуються там, де починається молочна залоза, тому міцні м’язи не врятують. Більше того, дуже активна робота над грудними м’язами в комбінації з дієтою призводить до зменшення грудей внаслідок прискорення спалювання жиру в цій зоні, тому ви не побачите професійну бікіністку і тим більше бодібілдершу з великими натуральними грудьми.

Однак м’язи грудей необхідно зміцнювати, інакше ослаблені м’язи розтягуються і погіршують зовнішній вигляд декольте.

А ще важливіше правильна постава, тому необхідно качати м’язи середньої частини спини, які утримують правильне положення лопаток.

 

Поділись


Новини партнерів