Ця ягода особливо корисна для здоров’я нирок

Медики розповіли, чим корисні ягоди годжі.

Ягоди годжі (тибетський барбарис, китайська дереза, шамбала) – це невеликі плоди дерева дереза, сімейства пасльонових.

Пасльонові також включають картопля, томати, баклажани, перець чилі і інші добре відомі овочі, але всі вони поступаються годжі за кількістю корисних складових.

Склад ягід годжі вітаміни групи В (В1, В2, В3, В6, В12) вітамін С (в два рази більше, ніж в цитрусових) вітамін Е; германій (використовується для профілактики раку) кальцій і калій; цинк і мідь; марганець, нікель, фосфор; кадмій, кобальт, селен, хром; каротин (в 20 разів більше, ніж у моркві) йод (більше, ніж у гранаті, яблуках і шпинаті) амінокислоти; моносахариди і полісахариди; бетаїн.

Як ягода годжі впливає на організм

Завдяки такому багатому арсеналу вітамінів і мінералів годжі успішно справляється з оздоровленням організму і сприятливо впливає на його органи і системи.

Властивості годжі допомагають в профілактиці і лікуванні: хвороби Альцгеймера; головного болю і запаморочення підвищеного холестерину; високого рівня цукру в крові хвороб очей серцево-судинних захворювань; хвороб нирок захворювань печінки і шлунково-кишкового тракту дисбактеріозу; хвороб дихальної системи артриту і артрозу, атеросклерозу безсоння і порушень; порушень пам’яті; депресії, апатії і хронічної втоми; імпотенції у чоловіків і фригідності у жінок; йододефіциту. Але користь ягід годжі на цьому не закінчується.

Вони допомагають боротися з симптомами клімаксу і ПМС, очищають кров, насичують організм вітамінами і мікроелементами, підвищують імунітет, знімають запальні процеси і покращують метаболізм. Все це робить ягоди годжі одним з найкращих продуктів для схуднення (калорійність 253 ккал на 100 г), оздоровлення та антистаріння.

Зверніть увагу! Годжі можуть спровокувати розлад шлунка.

Людям з проблемами шлунково-кишкового тракту перед тим, як включити ягоди в свій раціон, краще проконсультуватися у лікаря.

Як їдять ягоди годжі

Ягоди годжі – невід’ємна частина азіатської кухні. Свіжі, сухі або замочені в мигдальному молоці їх часто додають до рису. Також ягоди використовують в китайських супах в поєднанні з куркою або свининою (вітамін С допомагає м’ясу краще засвоюватися), рибою і овочами. Годжі додають в трав’яний чай і навіть готують на їх основі алкогольні напої. У наших краях ягоди часто використовують замість родзинок, додають в каші, салати і кисломолочні продукти.

Читайте також: 5 рецептів для очищення печінки

Зверніть увагу! Ягоди годжі мають тонізуючий ефект, тому, споживати їх краще в першій половині дня, наприклад, на сніданок.

Джерело

Поділись


Новини партнерів