Користь і шкода для організму цвітної капусти

Кольорова капуста — про її склад і про вплив на організм, овоч багатий вітамінами, але не все так просто.

Цвітна капуста — продукт по істині парадоксальний, її або люблять, або не їдять зовсім, вважається, що діти цей овоч не шанують, а педіатри, навпаки, рекомендують обов’язково включати цей продукт в дитячий раціон… Навіть назва цього сорту капусти дивним чином не відповідає її зовнішньому вигляду: погодьтеся, важко назвати кольорову капусту білого (або бежевого) кольору.

Користь і шкода цвітної капусти також є предметом неоднозначним.

Що таке кольорова капуста

Безумовно, цвітна капуста в першу чергу — овоч, який відноситься до сімейства капустяних (очевидно). Однак суть питання полягає в іншому — що являє собою овоч, який викликає так багато суперечок?

Батьківщиною цвітної капусти вважається Кіпр. І це один з перших овочів, штучно культивованих людиною ще в стародавні часи — аналогів цвітної капусти в природі не існує.

До речі, саме через форми овоча — невеликих «суцвіть», що нагадують квітковий букет — цей представник сімейства капустяних і отримав свою назву, а зовсім не із-за кольору, як багато хто вважає.

Докладно про склад

Традиційно, коли описують властивості того чи іншого продукту, заведено говорити про його склад, адже саме хімічними елементами, «формують» продукт і визначають його користь і шкоду. І якщо розглянути кольорову капусту «під мікроскопом», користь стає більш ніж очевидною!

А все тому, що цей овоч містить велику кількість важливих для нормальної роботи організму речовин. Перелік вітамінів буде не значним, однак, дуже збалансованим і значним за рівнем вмісту кожного компонента. Так, до складу цвітної капусти входять:

  • Вітамін А (ретинол) — один з найважливіших вітамінів для хорошого зору;
  • вітамін Е (токоферол) — один з найсильніших антиоксидантів, які захищають клітинні мембрани від окислення;
  • вітаміни групи B, які покращують обмінні процеси в клітинах і обмін речовин в цілому;
  • вітамін С (аскорбінова кислота) — найбільш важливий елемент у зміцненні імунної системи;
  • вітамін Н — дуже рідко зустрічається у природному вигляді елемент, який відповідає за обмін білків і жирів в організмі, а також сприяє зміцненню нервової системи;
  • вітамін U, який теж міститься далеко не у всіх харчових продуктах, але саме він сприяє загоєнню виразок на стінках шлунка.

Крім вітамінів, властивості цвітної капусти визначають мінерали: калій, магній, натрій, кальцій, фтор, залізо, мідь, йод і фосфор — кількісний склад яких правильно збалансований і представлений в добре засвоюваної організмом формі.

Варто відзначити також, що кольорова капуста також містить велику кількість клітковини — дуже важливої для правильного травлення елементу. Клітковина являє собою «ніжні» харчові волокна, які м’яко очищають організм від токсинів і шлаків, покращують обмін речовин і сприяють нормалізації травлення. За даними наукових досліджень, люди, чий раціон багатий продуктами з високим вмістом клітковини, значно рідше стикаються з онкологічними захворюваннями органів травної системи.

Включити цвітну капусту в раціон радять тим, чия робота пов’язана зі стресовими ситуаціями. Властивості цього овочу в боротьбі з напругою нервової системи вражають навіть лікарів — в межах декількох досліджень вчені виявили, що щоденне вживання «букета» капусти дозволяє позбавлятися від синдрому хронічної втоми, підвищеної стомлюваності організму і навіть сприяє лікуванню діагностованих депресивних розладів.

Очевидна користь цього продукту і в боротьбі із зайвою вагою. Низька калорійність у поєднанні зі збалансованістю хімічного складу і наявність клітковини дозволяють відносити до дієтичних продукт, і рекомендувати його як для зниження маси тіла, так і для підтримки нормальної ваги на позначці.

Цвітна капуста має також властивості знижувати рівень «поганого» холестерину, що робить її незамінною в профілактиці атеросклерозу і захворювань серцево-судинної системи.

Нехай низька калорійність і начебто очевидна користь продукту вас не бентежить.

Вживання цвітної капусти може заподіяти організму і шкоду. Особливо якщо їсти її у великих кількостях і в поганій якості.

По-перше, цей овоч протипоказаний при загостренні хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту. З обережністю і тільки у вареному вигляді її радять вживати людям, що страждають виразковою хворобою і підвищеною кислотністю шлунка й ентероколітом.

По-друге, цвітна капуста заподіює шкоду (сприяє погіршенню стану здоров’я) тим, у кого є захворювання нирок і схильність до гіпертонічної хвороби.

По-третє, від частого вживання цього продукту варто утриматися при наявності алергії, індивідуальній непереносимості продукту і підвищеній чутливості організму до якого-небудь компоненту складу.

Якщо калорійність не має для вас значення, і ви не боретеся з зайвою вагою, намагайтеся їсти цвітну капусту в поєднанні з іншими продуктами (при термообробці й додаванні спецій калорійність продукту може збільшуватися), а не як самостійне блюдо, оскільки у великих кількостях цей овоч може стати причиною розладу шлунку. З іншого боку, якщо ви чистите організм дані властивості продукту, скоріше нададуть вам користь, а не заподіють шкоди. Однак така система харчування повинна застосовуватися періодично, а не постійно, і тільки після консультації з фахівцем.

Таким чином, розглянувши властивості й калорійність цвітної капусти, можна сказати, що її користь перевищує шкоду, і цей продукт можна включати в щоденний раціон. Але «захоплюватися» поїданням тільки одного цього овоча все ж не варто — збалансоване харчування завжди краще «монодієти», навіть якщо в її основі лежить такий багатий корисними речовинами продукт.

Джерело

Поділись


Новини партнерів