Фахівці назвали корисні продукти для покращення роботи легень

Насправді раціон для очищення легень не передбачає суворого обмеження себе в їжі. Утім, дуже важливо вживати лише якісні продукти. Ми рекомендуємо підбирати продукти до щоденного меню таким чином, щоб харчування було збалансованим  і ваш організм регулярно отримував усі необхідні поживні речовини.

Ми те, що ми їмо. Саме тому харчування є запорукою здоров’я всього організму людини, включно з органами дихальної системи. Не забувайте, що поживні речовини, які потрапляють в організм разом з харчовими продуктами, не лише зміцнюють імунну систему, але і захищають тканини легень та стимулюють процес їхнього відновлення.

На жаль, багато людей не надають увагу продуктам, які вони вживають, а тому дуже часто вживають фаст-фуд та різноманітні шкідливі продукти, реклами яких щодня показують по телевізору. Зверніть увагу, що сидячий спосіб життя також суттєво підвищує ризик розвитку захворювань легень.

Утім, чи знаєте ви, як покращити раціон?

Найкращі продукти для покращення роботи легень

Якщо ви візьмете на озброєння спеціальну дієту для очищення легень, то неодмінно за короткий час помітите позитивну динаміку. Особливо актуальним такий тип харчування буде для тих, хто страждає на захворювання легень або регулярно відчуває задишку. Утім, не забувайте, що необов’язково бути хворою людиною для того, щоб скоригувати раціон та почати вживати лише якісні продукти.

У цій статті ми зібрали найефективніші рекомендації для зменшення неприємних симптомів різних інфекційних процесів у дихальних шляхах, а також прискорення лікування хронічного обструктивного захворювання легень.

Не забувайте, що цей стиль харчування не є суворою дієтою, якої необхідно дотримуватися відповідно до всіх наших рекомендацій. Ми пропонуємо вашій увазі лише кілька основних харчових звичок, які можуть стати доповненням збалансованого здорового раціону. Дотримуватися правильного харчування необхідно незалежно від того, страждаєте ви на захворювання легень чи ні.

Ви готові занотовувати? Тоді уважно читайте далі!

Жирні кислоти Омега-3

Ні для кого не таємниця, що продукти з високим вмістом жирних кислот Омега-3 повинні бути невіддільною частиною збалансованого раціону. Ці речовини не лише захищають легені від шкідливого впливу негативних зовнішніх факторів, але й очищують їх від токсинів. До того ж Омега-3 кислоти покращують роботу органів серцево-судинної системи та позитивно впливають на легені та інші органи дихальної системи.

Ця група корисних жирів суттєво зменшує ризик розвитку раку легень та інших хронічних захворювань. До того ж незамінні жирні кислоти Омега-3 прискорюють процес виділення протизапальних речовин з метою покращення роботи легень при астмі, грипі або застуді.

Основним джерелом жирних кислот Омега-3 є такі продукти:

  • Жирні види риби (лосось, скумбрія, сардини, тунець, тощо)
  • Темні боби
  • Насіння льону
  • Горіхи
  • Оливкова олія. Зверніть увагу, що на ринку дуже багато підробок цього продукту, якість яких суттєво відрізняється від оригінального продукту. Ми рекомендуємо обирати лише якісну оливкову олію першого віджиму в темних пляшках. Обов’язково перевіряйте дату виготовлення та кінцевий термін споживання. Також радимо звертати увагу на країну походження, регіон та марку виробу. Якщо ви бачите на пляшці напис “Продукт з …”, зазвичай це означає, що олію розлили у пляшки саме в цій країні. Утім, такі написи не гарантують, що оливки для виготовлення цієї олії були вирощені там, або ж те, що олію зробили саме в тій державі.

Глутамін та аргінін

Не забувайте, що захворювання легень негативно впливають на якість амінокислот, зокрема глутаміну та аргініну. Саме тому дуже важливо регулярно вживати продукти з високим вмістом цих амінокислот з метою профілактики різних легеневих захворювань.

Ба більше, ми також рекомендуємо зробити частиною щоденного раціону збагачені білками продукти, якщо ви хочете запобігти розвитку пульмонологічних хвороб. Утім, якщо у вас вже виникли порушення в роботі легень, рекомендуємо збільшити кількість протеїнів у щоденному меню. Зверніть увагу, що найкращим природним джерелом білків є такі продукти:

  • Риба
  • Яйця
  • Молочні продукти.

Вуглеводи

Якщо ви шукаєте ефективні продукти для покращення роботи легень, рекомендуємо звернути увагу на їжу з високим вмістом вуглеводів, адже 40-45% загальної добової калорійності повинні припадати саме на вуглеводи, якщо ви хочете забезпечити належне виконання цим органом його основних функцій. Утім, варто наголосити, що краще обирати складні вуглеводи, оскільки прості можуть лише ускладнити перебіг запального процесу.

Також дуже важливо не забувати про регулярне вживання продуктів з високим вмістом антиоксидантів, адже саме вони мають здатність нівелювати негативний вплив вільних радикалів на організм людини. Антиоксиданти позитивно впливають на роботу легень, оскільки цей важливий орган є дуже вразливим до шкідливого впливу токсинів та окислення.

Зверніть увагу, що найкращим джерелом вуглеводів та антиоксидантів є бобові, сухофрукти, оливкова олія першого віджиму, свіжі овочі, крупи, горіхи та насіння.

Зменште кількість натрію в щоденному меню

Зловживання продуктами з високим вмістом натрію збільшує ризик розвитку захворювань, що з часом може призвести до посилення запального процесу в організмі людини. Якщо ви шукаєте ефективні природні методи покращення роботи легень, рекомендуємо зменшити кількість солі у щоденному меню. Щоб компенсувати відсутність цього продукту, можна використовувати різноманітні спеції та приправи.

І звичайна столова сіль, і шкідливі напівфабрикати з високим вмістом натрію погіршують роботу легень, адже вони не лише порушують кровообіг, але і провокують затримку рідини в організмі. Це призводить до перевантаження легень, а отже ускладнює дихання.

Інші корисні поради

Окрім змін до раціону ми рекомендуємо взяти на озброєння інші корисні звички для покращення роботи легень. Головною метою є забезпечення здатності вільно дихати, а також належного розширення бронх. Для цього вам потрібно запам’ятати кілька дієвих порад:

  • Їжте щонайменше 5 разів на день (три основні страви та два перекуси).
  • Зменште або повністю вилучіть зі щоденного раціону шкідливі напівфабрикати, пакетовані та консервовані продукти, газовані солодкі напої та штучні підсолоджувачі, а також енергетики.
  • Якщо ви відчуваєте сильний голод між основними прийомами їжі, радимо перекусити горішками, натуральним йогуртом без домішок, свіжими фруктами або овочами.
  • Неодмінно регулярно вживайте цитрусові фрукти з метою забезпечення рекомендованої добової норми вітаміну С в організмі.

Не забувайте також регулярно вживати достатньо чистої питної води та займатися спортом, адже ці корисні звички також зміцнюють дихальні шляхи та очищують легені.

Джерело

Поділись


Новини партнерів