Ознаки дефіциту йоду, на які варто звернути увагу

Йод — мінерал, який наш організм не може ні виробити самостійно, ні замінити чим-небудь іншим. І його нестача відразу позначається на нашому здоров’ї, тому важливо знати ранні ознаки дефіциту йоду.

Один з найбільш важливих і, на жаль, незамінних мінералів, в якому постійно потребує наш організм, це йод. Саме йод регулює вироблення гормонів щитовидної залози, які у свою чергу відповідають за ріст, розвиток, а також здоровий обмін речовин.

На жаль, наш організм не в змозі самостійно виробляти йод — ми повинні отримувати його з їжею (список продуктів — нижче) або у вигляді добавок. Залежно від віку, нам потрібно від 150 (дорослі чоловіки) до 290 (жінки, які годують грудьми) мг йоду на день. Щоб перевірити, чи не відчуваєте ви дефіцит йоду, варто здати аналізи крові, але також важливо знати ранні ознаки хронічної нестачі йоду.

Постійна втома і зниження когнітивних здібностей

Найважливіша функція йоду для нашого тіла — участь у виробленні таких важливих гормонів щитовидної залози тироксину і трийодтироніну. Якщо ж цих гормонів виробляється недостатньо, може розвинутися гіпотиреоз, одним із симптомів якого є швидка стомлюваність, постійне відчуття втоми, і також пригнічений настрій.

Погіршення пам’яті, труднощі з концентрацією уваги, нездатність зосередитися, а також неможливість засвоювати та обробляти нову інформацію — все це також ознаки нестачі йоду. Якщо ви помітили, що ваша робота вам дається складніше, ніж раніше, можливо, ви їсте недостатньо продуктів, що містять йод.

Суха шкіра

Ризик розвитку гіпотиреозу у жінок у вісім разів вищий, ніж у чоловіків, а нестача йоду його ще підсилює. Коли щитовидна залоза не справляється зі своєю функцією, шкіра стає сухою, а ми самі відчуваємо велику чутливість до холоду.

Збільшений зоб і утруднене дихання

Потовщення в передній частині тіла — так званий зоб — це видима ознака дефіциту йоду. Якщо у вас пропала виїмка біля основи шиї, а на її місці з’явилося невелике потовщення, швидше за все, у вас дефіцит йоду.

Труднощі з ковтанням, а також утруднене дихання, відчутне, коли ви лягаєте, також говорить про нестачу йоду. Відбувається це через збільшеного зоба, який перекриває дихальні шляхи. Треба звернутися до лікаря!

Вміст йоду в харчових продуктів:

  • Морська риба. Найбільший показник йоду в печінці тріски — 350 мкг/100 г. Висока концентрація міститься в м’ясі пікші і лосося — по 240 і 200 мкг/100 г. Трохи менші показники у морського окуня і тріски.
  • Морепродукти. У креветках йоду найбільше, менше містять устриці. На 100 г устриць припадає 60 мкг йоду. Ще один продукт, який містить йод — морська капуста. У 100 г капусти міститься 150-200 мкг йоду.
  • Фрукти. На 100 г яблук, включаючи насіння, припадає 70 мкг йоду. Ідентичні показники у фейхоа (плід вічнозеленого тропічного дерева родини миртових). Хурма містить менше — 30 мкг/100 г.
  • М’ясо. Свинина і яловичина не дуже багаті йодом — по 17 і 12 мкг/100 г.
  • Зелень. Серед зелені шпинат — найбагатший йодом продукт — 20 мкг/100 г. Куди бідніше показники щавлю, у 100 г якого міститься всього 3 мкг йоду.
  • Найбільша концентрація йоду в рибному жирі — на 100 г доводиться 700 мкг. Овочі містять йод у малих концентраціях. Так, показники картоплі становлять 7 мкг/100 г, а моркви — 5 мкг.

Щоб швидко підняти рівень йоду в організмі, вживайте в їжу морську рибу і морепродукти. Найдоступніший продукт з великим вмістом йоду — морська капуста.

Пам’ятайте: йод не виносить високих температур. Не смажте, а намагайтеся варити продукти з високим вмістом йоду.

Джерело

Поділись


Новини партнерів