Дефіцит цього вітаміну в три рази збільшує ризик передчасної смерті

При цьому автори дослідження вважають, що особливо вразливі перед цим дефіцитом діабетики. Такими є результати дослідження за участю 80 000 пацієнтів з Австрії.

Брак вітаміну D в організмі більш ніж в три рази підвищує ризик передчасної смерті, як показало дослідження. Його автори встановили, що зниження рівня сонячного вітаміну, який виробляється нашою шкірою під впливом променів, дуже міцно пов’язаний з ймовірністю раннього відходу з життя за будь-якої причини. Дослідження також показало, що пацієнтам-діабетикам загрожує ще більш високий ризик передчасної смерті, якщо в їх організмі спостерігається брак вітаміну D. Зокрема, вони йдуть з життя завчасно в чотири з половиною рази частіше при нестачі цього вітаміну.

Благодійні товариства допомоги діабетикам вже заявили про те, що дане дослідження не довело причинно-наслідковий зв’язок, тобто воно не стверджує, що саме дефіцит вітаміну D сприяє передчасній смерті. Самі дослідники з Центрального госпіталю Відня проаналізували історії хвороб близько 80 000 діабетиків різного віку, які збиралися в період з 1991 по 2011 роки. Потім інформація по смертності була порівняна з загальнонаціональною за той же самий період. Виявилося, що пацієнти з рівнем вітаміну D в 10 наномоль на літр, що вважається серозним дефіцитом, в два або три рази частіше вмирали завчасно.

Цікаво, що більш високий рівень цього вітаміну (аж до 90 наномоль на літр) скорочував на 34% ризик смерті з будь-якої причини. Втім, серед пацієнтів у віці від 75 років і старше ніякого зв’язку між рівнем цього вітаміну і ймовірністю смерті виявлено не було.

Джерело

Поділись


Новини партнерів