Чим корисний для здоров’я гарбуз: 10 дивовижних властивостей

Прилавки ринків і супермаркетів восени, звичайно, рясніють не так яскраво, як влітку, а скоріше забарвлюються в благородні природні тони. Хоча і в цей час можна зустріти овочі, які відразу впадають в очі. Йдеться про гарбуз.

З гарбуза можна приготувати велику кількість смачних страв. Це і крем-супи, і салати, і десерти, і закуски. Експериментувати можна і потрібно нескінченно, адже гарбуз ще й дуже корисний для здоров’я. У цій статті ми поділимося десятьма корисними властивостями гарбуза, про які варто знати.

1. Зміцнює імунітет

Гарбуз, втім, як і будь-який інший сезонний овоч, багатий вітамінами, мінералами та іншими корисними речовинами. В її складі присутні каротин, пектини, вітаміни С, Е, групи В, РР, рідкісні вітаміни Т і К, цинк, магній, кальцій, ферменти, білки, клітковина, крохмаль. А ще в гарбузі у великій кількості містяться цінні антиоксиданти, які зміцнюють імунітет і допомагають підвищити захисні сили організму. Мало хто знає, але гарбуз дійсно ефективний для профілактики грипу та застудних захворювань.

2. Покращує травлення

Якщо такий багатий і справді унікальний склад гарбуза вас не вражає, то у нас є ще один вагомий аргумент на користь цього продукту. Регулярне вживання гарбуза покращує роботу шлунково-кишкового тракту і нормалізує травлення. Так, гарбуз допомагає при запорах, діареї та інших порушеннях в роботі шлунково-кишкового тракту.

3. Знижує шкідливий холестерин

Дослідники з Кембриджського університету встановили, що гарбуз і корисні речовини, присутні в його складі, мають дивну здатність знижувати рівень шкідливого холестерину.

4. Лікує акне

Маловідомий, але дуже цікавий факт про гарбуз: його використовують в косметології. Гарбуз просто ідеально підходить на роль інгредієнта поживних масок для обличчя і тіла. Натуральні маски на основі гарбуза усувають жирний блиск і ефект блискучої шкіри, допомагають в лікуванні вугрової висипки і прекрасно тонізують шкіру.

5. Прискорює обмін речовин

Регулярне вживання гарбуза прискорює обмінні процеси в організмі. Це пов’язано з тим, що в його складі присутній вітамін К. Швидкий метаболізм, в свою чергу, сприяє очищенню організму і зниженню ваги. Так що гарбуз є просто незамінним продуктом для тих, хто стежить за своєю фігурою і намагається правильно харчуватися. При цьому гарбуз має настільки м’яку дію, що його можуть їсти навіть люди з захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

6. Сприятливо впливає на статеву систему

Мало хто знає, що гарбуз за своїми корисними властивостями нагадує природний афродизіак. Цей овоч найсприятливішим чином діє на здоров’я статевої системи як чоловіків, так і жінок. Правда, для більшого ефекту потрібно їсти не тільки м’якоть гарбуза, але і гарбузове насіння. Саме воно є дуже корисним для інтимного здоров’я.

7. Ідеально підходить для дієтичного харчування

Дієтологи обожнюють гарбуз. Рідко зустрінеш продукт, який був би надзвичайно корисний для здоров’я, але при цьому мав низьку калорійність. Незважаючи на високу живильну цінність, в 100 грамах цього овоча міститься всього лише 22 кілокалорії. Гарбуз можна їсти в сирому вигляді, запікати, варити, готувати з нього круті салати, смузі, низькокалорійні десерти і класні чіпси для корисних перекусів протягом дня.

8. Позитивно впливає на кровотворний процес

У складі гарбуза присутні залізо, мідь і фосфор. Ці елементи відомі тим, що вони позитивно впливають на процес кровотворення в організмі. Якщо ви полюбите гарбуз і будете намагатися готувати його регулярно, то це стане відмінною профілактикою недокрів’я і атеросклерозу.

9. Заспокоює нервову систему

Гарбуз заспокоює нервову систему. Якщо ви спостерігаєте у себе безпричинне відчуття тривожності або дратівливості, то приготуйте на ніч гарбузовий напій. Вам буде потрібно півсклянки гарбузового соку і дві столові ложки меду. Вранці прокинетеся в прекрасному настрої.

10. Нормалізує роботу серця і судин

Гарбуз багатий калієм. Цей елемент дуже важливий для здоров’я серця і судин. А ще яскравий овоч покращує згортання крові, перешкоджаючи виникненню тромбів.

Джерело

Поділись


Новини партнерів