Базилік – ароматна пряність, яка знайома багатьом гурманам.
Він надає страві незабутній аромат і володіє масою корисних властивостей. Залежно від кольору трави міняються смакові і ароматичні можливості від гвоздичного до мускатного.
Смак у базиліка дуже ніжний, злегка гіркуватий в перші секунди, потім гіркота зникає і залишається солодкуватий післясмак.
До складу базиліка входять наступні олії: евгенол, камфора, ліналоол, оцімен і ін. Крім олій, в базиліці міститься велика кількість дубильних і мінеральних речовин, вітамінів С, РР, В2, які практично повністю засвоюються.
Корисні властивослі базиліка:
- володіє противірусними і антибактеріальними властивостями;
- має ранозагоювальні і протизапальні властивості;
- бореться з гастритом, виразкою, колітом, запорами;
- чистить судини від холестерину;
- захищає від стресів та інших порушень нервової системи.
У базиліці міститься ртуть, а значить, в лікувальних цілях його вживання повинно бути обмеженим – не більше двох тижнів безперервного прийому і в невеликих дозах.