Вчені визначили найкращий спосіб не набирати вагу з віком

Дослідження вчених зі Швеції та Франції показало: набір ваги з віком – неминучий, якщо не обмежувати себе в калоріях. Результати роботи опубліковані в журналі Nature Medicine.

Шведські вчені з Каролінського інституту і французькі з Ліонського університету 13 років спостерігали за групою з 54 чоловіків і жінок. Фахівців цікавили зміни ліпідного обміну в жировій тканині, оскільки до цих пір було неясно, чи є такий обмін постійним процесом протягом усього життя.

Ліпідний обмін, або метаболізм ліпідів – це складний біохімічний та фізіологічний процес, що відбувається в деяких клітинах живих організмів. Він включає в себе розщеплення, перетравлення і всмоктування ліпідів, які надходять разом з їжею, в травному тракті, транспортування жирів з кишечника та інші функції.

Нове дослідження показало, що по мірі віку у всіх людей, за якими велося спостереження, відбулося зниження ліпідного обміну в жировій тканині – ліпіди з жирової тканини стали віддалятися повільніше. Таким чином, люди набирають вагу в зв’язку з тим, що у них знижується швидкість ліпідного обміну.

Водночас вони встановили, що існує спосіб не набрати масу з роками. Дослідники констатували, що «компенсувати зниження швидкості можна за рахунок зниження обсягу споживаних калорій».

За словами вчених, учасники проекту, які не скорочували кількість харчових калорій, в середньому додали у вазі на 20 відсотків від початкової.

Джерело

Поділись


Новини партнерів