5 хвилин, які продовжать життя на роки

П’ять хвилин? Про що може бути мова? Ну хто зуміє вирвати з своєї насиченої біографії стільки часу і витратити його на таке занудне заняття, як здоровий спосіб життя?! Однак, саме у тому-то вся і принадність, що на будь-який з наведених нижче оздоровчих заходів вам знадобиться менше заявлених 5 хвилин!

1. Не піднімайтеся, а йдіть вниз сходами!
Деякі оптимісти-фізкультурники рекомендують читачам відмовитися від ліфтів і на потрібний поверх підійматися пішки. Але, мало хто знає про те, що йти вниз сходами майже так само корисно: в цьому випадку йде цілком пристойне навантаження на м’язи-судини. Ну, а найголовніше, робити це куди веселіше і легше. Ще одне: якщо іноді ви дозволятимете собі спускатися сходами спиною вперед, то ви ризикуєте не лише розбити собі потилицю і заслужити у сусідів репутацію дивної особи, але і дати досить непогане навантаження тим м’язам, які, зазвичай, наполовину не задіяні, – м’язи задньої поверхні стегна і попереку.

2. Пишіть алфавіт затиснутим в зубах олівцем!
Шия людини, відколи та вступила в симбіоз з комп’ютером, не живе, а існує. І періодично вона починає показувати своє невдоволення то болем в плечових м’язах, то хрускотом при повороті голови. Щоб зробити шиї приємне, щодня робіть хоч би один раз наступне: затисніть в зубах олівець і пишіть ним в повітрі перед собою увесь алфавіт від А до Я.

3. Полощіть рот морською водою зробленою з солі!
Купіть морську сіль в порошку або гранулах. Щодня вранці або ввечері висипайте столову ложку в склянку теплої води і полощіть цим розчином горло. Зуби, мигдалини і слизова оболонка носоглотки будуть в екстазі: карієсу, ангіні і ГРЗ тепер буде набагато складніше атакувати їх. А ось полоскати морською водою ніс за прикладом індусів – не варто. Втягуючи воду носом без належної, з дитинства, звички, дуже навіть просто загнати її до вух, де вона і залишиться жити-поживати, поки не призведе до отиту, тим більше, що клімат у нас не індійський.

4. Не дихайте, поки не набридне!
Багато хто думає, що дихальні вправи полягають втому, щоб вдихати більше кисню. Насправді все навпаки: під час цих вправ краще майже не дихати. Кардіохірург академік Амосов, що прожив 90 років і який щодня робив дихальну гімнастику, писав: “Будь-яка клітина, передусім, потребує навантажень і обмеження”. Згідно Амосову, дихальна гімнастика – це спосіб перекрити клітині доступ кисню і подивитися, як вона викручуватиметься. Вдихніть, потім видихніть з легенів усе повітря і спробуйте не дихати скільки витримаєте, віддихайтеся і повторіть процедуру. Намагайтеся затримати дихання хоч би на три хвилини – при регулярній практиці у вас це вийде легко. І пам’ятайте: світовий рекорд, поставлений дайвером Джанлукой Дженоні, складає 18 хвилин 3 секунди. Так, що вам є куди рости.

5. З’їжте сиру морквину, ріпу, яблуко або капусту!
Ви не уявляєте собі, скільки людей до 30 років є гордими власниками геморою. Не розраховуйтеся кров’ю за зневагу до клітковини у вигляді овочів, фруктів, пластівців і житнього хліба.

6. Ставайте на лікті і коліна, максимально вигинайте спину!
Впродовж двох хвилин здійснюйте плавні кругові рухи тазом вгору-вниз і вліво-вправо.
В нагороду за це ви скоро отримаєте здоровий поперек, який навіть не пискне, коли ви наступного разу спробуєте дістати з верхньої або нижньої полиці шафи щось цікаве.

7. Перед сном облийте ноги по коліна холодною водою з допомогою душа!
Однієї хвилини цілком вистачить. Так ви, по-перше, швидше і міцніше заснете; по-друге, зробите велику послугу венам нижніх кінцівок, а по-третє, загартуєтеся не гірше, ніж той фанатик, який щодня обливається холодною водою цілком.

8. Скривлюйте і перекошуйте себе!
Отже, прийміть максимально незручну для тебе позу, напружте і перекосіть у себе все, що тільки можливо: спину, ноги, руки, шию, губи, пальці. І чим дивніші зараз ваші відчуття, тим більше “ледачих” м’язевих волокон ви задіяли, адже вони спокійно живуть в вашому тілі, майже нічим себе не обтяжуючи. У такому вигляді треба протриматися одну хвилину. Намагайтеся наступного разу не повторювати вже відпрацьовану позу, оскільки такий, досить урізаний варіант пілатеса, заохочує статичні навантаження на максимально різні м’язи, суглоби і зв’язки.

9. Притуліться до стінки спиною і намагайтеся притиснути до неї обидва плеча!
Відійдіть від стіни, візьміть книжку середньої ваги, покладіть на голову і спробуйте десять разів сісти так, щоб джерело знань не впало на підлогу. Як не дивно, навіть така нехитра вправа чудово вплине на вашу поставу, яка дуже важлива для безтурботного існування хребта.

10. Харчуйтеся за допомогою шкіри!
Якщо перед душем ви намастите себе медом на 3-4 хвилини, то ваша шкіра поглине дуже пристойну дозу сорока з гаком видів вітамінів і мікроелементів, які, зазвичай, до неї не доходять.

11. Закривайте очі!
Найідеальніший відпочинок для наших очей – це дати їм можливість нічого не бачити. Наші повіки занадто тонкі і не можуть служити темними шторами для очей. Треба закрити очі і покласти руку до чола так, щоб вона прикривала очі, не торкаючись повік. Дочекайтеся, поки припинять палахкотіти різні буйні візерунки перед очима і тепер спробуйте уявити, що ви дивитеся на чорний оксамит.

12. Випийте лимонного соку!
Досить вижати сік одного лимону в склянку прохолодної води і випити. Ми нічого не говоритимемо про те, скільки вітаміну С ви при цьому отримаєште, – ви і без нас це знаєте. Куди важливіше здатність свіжого лимонного соку підтримувати слабкий імунітет своєю мікробіцидною властивістю. Єдине “але”: якщо зараз ви вирішили стати батьком, утримайтеся до зачаття від цього напою. За даними дослідників університету Мельбурну, лимонний сік знижує концентрацію активних сперматозоїдів.

13. Регулярно пощипуйте свої вуха!
Якщо спиратися на східну медицину, на мочці нашого вуха розташовано 11 “місячних точок”, які безпосередньо відповідальні за життєдіяльність 11 органів : серця, очей, пеніса, зубів, печінки тощо. І при цьому масаж вух вважався прекрасним способом боротьби з чоловічою імпотенцією або жіночою фригідністю. Сучасна медицина говорить про те, що на мочці вуха є кілька великих скупчень нервових закінчень і тому мочка має дуже високу чутливість, а також здатність надактивно передавати сигнали в мозок, передусім спинний. Так, активно масажуючи мочку (досить енергійне пощипування), ви отримуєте дуже сильний тонізувальний і знеболювальний ефекти. Тепер ви можеш вірити хоч китайцям, хоч європейцям; головне – не забувайте регулярно пощипувати вуха.

14. Збільшуйте температуру води!
Приймаючи душ, збільшіть напір до максимуму, а температуру води – до верхньої межі терпимості, закрийте очі і мужньо направте струмінь в обличчя з відстані в 10 сантиметрів. Через 2 хвилини припиніть процедуру і витріть лице нежорстким рушником (можете в припадку любові до себе навіть нанести поживний крем тонким шаром). Це ефективний спосіб розслабити м’язи обличчя і посилити циркуляцію крові. І те й інше допомагає у боротьбі зі стресом і втомою.

15. Приймайте активоване вугілля!
Якщо ви небайдужі до алкоголю, то раз на тиждень (а також з похмілля) приймайте 6-7 пігулок активованого вугілля. Вугілля – прекрасний абсорбент, який ефективно видаляє з шлункового тракту всілякі отруйні речовини, яких, на жаль, в алкогольних напоях міститься предостатньо. Крім того, вугілля вміє поглинати солі важких металів, отрути рослинного походження і токсини, що виділяються різними бактеріями. На жаль, занадто часто цей чудовий засіб приймати не можна, тому що вугілля зв’язує і вбирає не лише шкідливі, але і корисні для вашого організму речовини.

Джерело

Поділись


Новини партнерів