Ранні симптоми гепатиту C – те, що слід знати кожному

Гепатит – це важке запальне захворювання печінки, при якому клітини печінки заміщуються сполучною тканиною, що стає причиною розвитку цирозу або онкологічних процесів.

Серед усіх форм гепатиту найбільш небезпечним вважається гепатит C, оскільки він важко піддається лікуванню, а клінічні прогнози при цій формі захворювання завжди умовно несприятливі через високий ризик розвитку ускладнень.

Вирішальну роль в боротьбі з гепатитом C грає раннє виявлення захворювання. Діагностика гепатиту будь-якої форми ніякої складності не складає. Набагато важливіше, щоб сам пацієнт звернувся до лікаря не тоді, коли аналіз проводиться вже з метою підтвердити очевидний діагноз, а коли явних ознак гепатиту ще немає.

5 ранніх ознак гепатиту C

Своє медичне прізвисько «ласкавий вбивця» гепатит C отримав неспроста. Дуже довгий час це захворювання взагалі не проявляє себе будь-якими дисфункціями з боку печінки, внаслідок чого до лікаря пацієнти, найчастіше, приходять на останніх стадіях, вже з цирозом або навіть онкологією. І хоча розпізнати гепатит C на самому початку зародження недуги дуже складно, деякі «сигнальні» ознаки все-таки існують.

Слабкість і стомлюваність. Основний симптом гепатиту C – це швидка стомлюваність і постійна слабкість, яку погано знімає навіть нічний сон. Самі хворі свій стан часто пояснюють «синдромом хронічної втоми», а тому до лікаря звертатися не поспішають і лікують себе вітамінами та іншими непотрібними засобами, дозволяючи «ласкавому вбивці» міцно вкорінюватися в організмі.

Втрата апетиту. У яскраво вираженій формі зустрічається рідко. Набагато частіше пацієнти просто відзначають, що вже не отримують такого задоволення від їжі, як раніше. Деякі хворі описують свій стан, як бажання «з’їсти щось таке, тільки незрозуміло що».

Зниження інтелектуальної працездатності. Хворому важко даються інтелектуальні навантаження будь-якого роду – вирішення логічних задач та питання вікторини, проведення аналогій або взаємозв’язків, розуміння складних текстів і т. д. У більшості випадків цей стан сам хворий пояснює втомою, а іноді – власним старінням.

Шкірні зміни. Можуть проявлятися в різних формах – від простої втрати колишнього здорового вигляду шкіри до появи так званих «судинних зірочок», зазвичай характерних для пізніх стадій захворювання.

М’язово-суглобова ломота. Мова саме про ломоту, оскільки біль у суглобах або м’язах при гепатиті C з’являється значно пізніше. На ранніх же стадіях хворі зазвичай відзначають безпричинне відчуття слабкої ломоти, іноді – легкого ниття. Пояснюється це, в більшості випадків, втомою або віком, і належної тривоги не викликає.

Всі ці симптоми характерні і для ряду інших захворювань, що і робить гепатит C настільки підступним, важким в діагностиці на ранніх стадіях, захворюванням.

Що робити пацієнтам?

При появі двох і більше перерахованих ранніх ознак гепатиту C, слід звернутися до лікаря-гастроентеролога і неодмінно здати аналізи крові, щоб спростувати тривожні підозри або навпаки – підтвердити їх, і як можна швидше почати лікування.

Тільки раннє виявлення гепатиту C дає хворому реальний шанс перемогти підступну недууа і одужати, а тому ігнорування перерахованих «перших дзвіночків» є абсолютно неприпустимим.

Джерело

Поділись


Новини партнерів