Популярні міфи щодо шкідливості супу для людського організму

Існує безліч міфів про бульйони і супи — особливо популярний міф про те, що без щоденного вживання рідкої та гарячої страви нам ніяк не зберегти здоров’я шлунково-кишкового тракту і всього організму в цілому. Чи це так?

Міф 1

Гастроентерологи та педіатри кажуть, що перші страви розбавляють шлунковий сік і знижують концентрацію травних ферментів, тобто погіршують засвоєння їжі.

Реальність:

Робота шлунку влаштована так, що рідина залишає його відразу, а тверда їжа залишається деколи на кілька годин, “перемелюючись” на рідку кашку (хімус) з частинками розміром 1-1,2 мм — більш великі не переходять далі до 12-палої кишки. І весь цей час виділяється шлунковий сік з кислотою, і лише з одним типом ферментів, які розщеплюють тільки білки, і тільки частково. Ні жири, ні вуглеводи в шлунку не перетравлюються.

Основне травлення відбувається вже після шлунку — в 12-палій кишці, куди надходять ферменти підшлункової залози, і далі — у тонкому кишківнику. І концентрація ферментів через суп тут не знижується. Травлення відбувається тільки в рідкому середовищі, і, якщо води бракує, тонкий кишківник “всмоктує” її, а якщо її багато — відкачує. Отже, рідка перша страва тільки полегшує травлення.

Міф 2

М’ясний бульйон швидко засвоюється кишківником, і печінка не встигає подолати навантаження такою кількістю “рідкої страви” — у підсумку екстракти з м’яса у вигляді нерозщеплених отрут минають печінку і починають “подорож” по всьому організму, заподіюючи шкоду внутрішнім органам.

Реальність:

У повній порції першої страви приблизно 300 мл води — це не є навантаженням на печінку. Екстракти теж. По-перше, вони природно наявні у м’ясі, рибі, грибах та інших продуктах, на основі яких ви робите першу страву. І, якщо зробити з них другу страву, ви їх так само з’їсте.

По-друге, екстракти — це натуральні біологічні сполуки, які не є великим навантаженням для печінки. Серед них багато корисних речовин, деякі навіть випускаються у вигляді біологічно активних добавок. Є не дуже корисні речовини, які утворюються в організмі і виводяться нирками. І, якщо нирки серйозно вражені, токсини можуть накопичуватися.

Міф 3

Теплова обробка, численні закипання, яким піддаються інгредієнти супу, скорочують кількість корисних речовин у страві.

Реальність:

Процес варіння — один з найбільш корисних і безпечних методів готування. Температура під час нього набагато менша, ніж під час запікання, і, тим більше, під час приготування на грилі або вугіллі.

Під час варіння в бульйон виходять багато мінеральних речовин. І у разі перших страв вони не втрачаються, а споживаються. А ось під час варіння картоплі, пасти або овочів багато корисного виливається з водою. Наприклад, щодо вареної картоплі можна говорити про втрату великої кількості корисного калію.

Бульйон від застуд

Можна згадати рецепт курячого бульйону, який письменники Петро Вайль і Олександр Геніс називають “єврейським пеніциліном”. У своїй відомій книзі “Російська кухня у вигнанні” вони пишуть: “Бульйон не позбавлений деякої тверезості і навіть єврейської меркантильності: зваривши його, ви отримуєте відразу дві страви”. Дійсно, чудова ідея: на перше — бульйон, на друге — курка. Але мало хто знає, що так само селяни вчиняли з борщем. Спочатку їли рідку основу з овочами, а потім, на друге — м’ясо. Це гарний прийом для правильного і збалансованого харчування, який підійде до маси дієт.

Суп для схуднення

Чи сумісні супи і дієта? Часто стверджують, що ні. Насправді супи чудово підходять для дієтичного харчування. І ось чому:

  1. Ви можете покласти до них нежирне м’ясо.
  2. Є секрет, як зробити суп знежиреним: поставте страву у холодильник і потім просто зніміть застиглий жир з її поверхні.
  3. Можна робити овочевий борщ або суп без м’яса, без додавання каш, борошна, локшини або вермішелі. Вийде низькокалорійна поживна страва.

Джерело

Поділись


Новини партнерів