Ліки, які згубно впливають на підшлункову залозу

Всім відомо, що будь-який лікарський засіб має певні протипоказання і побічні ефекти. Від токсичного впливу хімічних речовин в першу чергу страждають органи – «мішені»: серце, печінка, нирки, підшлункова залоза. Тривалий прийом деяких препаратів може стати причиною поширеного ускладнення – медикаментозного панкреатиту (запалення тканин залози).

Панкреатит медикаментозний: як розвивається хвороба

Підшлункова залоза відіграє важливу роль в роботі травної системи. Тканини невеликого органу виробляють панкреатичний секрет, продукують гормон інсулін. Ферменти, що містяться в панкреатичному соці, відповідають за перетравлення їжі та повноцінне засвоєння поживних речовин, а інсулін бере активну участь у вуглеводному і жировому обміні.

Навіть незначне порушення функцій підшлункової залози загрожує серйозними проблемами зі здоров’ям, аж до розвитку цукрового діабету, панкреонекрозу, ракових пухлин. Запальний процес в ніжних тканинах органу може спровокувати безліч причин, в тому числі і безконтрольний прийом медикаментів.

Ліки, які загрожують підшлунковій залозі

На думку лікарів, найбільшу небезпеку становлять такі групи препаратів:

Антибактеріальні засоби

Особливу токсичність по відношенню до підшлункової залози виявляють антибіотики тетрациклінового ряду і метронідазол. Парадокс в тому, що подібні засоби часто призначають при лікуванні гастритів і виразкової хвороби. Уникнути ускладнень допоможе правильно підібране дозування і максимально короткий курс терапії. До інших потенційно небезпечних антибіотиків відносяться ампіцилін, цефтріаксон, еритроміцин, ліки нітрофуранової групи.

Препарати з сечогінним і гіпотензивним ефектом

При лікуванні гіпертонії в схему лікування включають діуретики і засоби для зниження тиску. При тривалому прийомі вони надають руйнівну дію на тканини підшлункової залози. Тому приймати подібні засоби необхідно під контролем лікаря.

Гормональні засоби

Глюкокортикостероїди – це «важка артилерія» фарміндустрії. У них безліч побічних ефектів, які зачіпають життєво важливі органи. Гормони виснажують тканини підшлункової залози, порушують вироблення інсуліну і в кілька разів збільшують ризик розвитку цукрового діабету.

Оральні контрацептиви

Препарати, що містять естрогени, сприяють загостренню патологічних процесів в тканинах органу. Безконтрольний прийом протизаплідних таблеток завдає важкого удару по підшлунковій залозі, негативно впливає на стан печінки.

Багато з нас при будь-якому нездужанні звично приймають таблетку, не замислюючись про те, якої шкоди завдають вони внутрішнім органам. Прислухайтеся до порад лікарів про неприпустимість самолікування. Такий підхід може призвести до непередбачуваних наслідків, зокрема стати причиною ураження життєво важливих органів.

Джерело

Поділись


Новини партнерів