Медики розповіли, які продукти підвищують імунітет людини

Ці продукти суттєво посилять механізми імунної системи. 

Імунітет – це складна система в організмі людини, що складається з окремих органів, тканин, клітин і молекулярних комплексів. Це свого роду “міністерство оборони і внутрішніх справ”, яке постійно бореться з вірусами, бактеріями, грибками та іншими хвороботворними мікроорганізмами і чужорідними агентами. Переоцінити роль імунної системи складно, оскільки вона постійно знаходиться в стані боротьби з навколишнім світом.

Якщо ж захисні сили організму падають, то людина, як правило, починає хворіти. Найчастіше виникають застуди та інші гострі респіраторні захворювання. Однак, в залежності від обставин на тлі ослабленого імунітету можуть виникати і ряд інших захворювань: інфекції сечостатевих шляхів, грибкові інфекції, запальні процеси та інші.

Здатність нашої імунної системи справлятися зі своїми функціями залежить від багатьох факторів. Тут велику роль відіграє як спадковість, так і спосіб життя, і стан навколишнього середовища. І якщо з генетикою ми вдіяти нічого не можемо, то спосіб життя залежить повністю від нас. Одним з найважливіших складових здорового способу життя є харчування. Важливо, щоб людина вводила в щоденний раціон харчування ті продукти, які найбільше сприяють нормальній діяльності імунної системи.

Йогурти і кисломолочні продукти

Значна частина нашої імунної системи зосереджена в кишечнику. У йогуртах та інших кисломолочних продуктах містяться корисні бактерії, які виконують в нашому організмі захисну функцію.

Лактобактерії, що містяться в йогуртах, позитивно впливають на клітини імунної системи – лейкоцити. Деякі дослідження показують, що люди, які регулярно вживають йогурти, хворіють в середньому на 30-35% рідше. Фахівці рекомендують щодня з’їдати по 2 порції йогурту по 150 грам. Тільки йогурти повинні бути живими, бажано приготованими самостійно з використанням спеціальних заквасок.

Цілісні зерна

Цільні зерна – це справжнє джерело вітамінів, мікроелементів і ряду інших біологічно активних речовин, які сприятливо впливають на імунну систему. Особливо корисні для нашого імунітету овес і ячмінь. Тому включіть в свій раціон харчування вівсяну і ячну каші. Тільки не потрібно робити каші з круп, в яких практично не залишилося ніяких корисних компонентів. У вівсі та ячмені міститься речовина бета-глюкан, яка покращує роботу імунної системи, зокрема активізує діяльність кров’яних тілець. Крім того, овес і ячмінь є джерелами клітковини, яка необхідна для нормальної роботи шлунково-кишкового тракту, а також для розмноження корисної мікрофлори в кишечнику.

Продукти, багаті вітамінами і мінералами 

Робота імунної системи залежить від способу життя. Вчені назвали приховані чинники, які знижують активність імунітету.
Для нормальної діяльності імунної системи організму необхідні вітаміни і мікроелементи, зокрема, це вітаміни-антиоксиданти А, С і Е, а також мікроелемент цинк. Вітамін С міститься в чорній смородині, капусті, цитрусових, шипшині, картоплі та інших овочах і фруктах. Каротин (попередники вітаміну А) містяться у великій кількості в моркві, абрикосах, гарбузі, дині. Джерелами вітаміну Е є морепродукти, рослинні масла. Обов’язково включайте в свій раціон гарбузове насіння, оскільки в ньому міститься велика кількість цинку.

Поліненасичені жирні кислоти

Поліненасичені (або омега-3) жирні кислоти – дуже важливий клас речовин, які виконують найважливіші функції в нашому організмі. Ненасичені жирні кислоти позитивно позначаються на роботі серцево-судинної системи, а також беруть участь в усуненні запальних процесів в організмі.

Велика кількість поліненасичених жирних кислот міститься в жирній рибі і деяких рослинних оліях, наприклад, оливковій, лляній, кукурудзяній.

Варто відзначити, що зміцнення імунітету – це не тільки правильне харчування. Зокрема, вам слід відмовитися від шкідливих звичок, привести свою вагу в норму, а також займатися спортом. Так ви досягнете хороших результатів і станете хворіти набагато рідше.

Джерело

Поділись


Новини партнерів