Тривожні ознаки: як визначити у себе гормональний збій

Переважна більшість жінок в певні періоди життя стикаються з деякими проблемами, які пов’язані з роботою організму, викликані, в свою чергу, змінами в активності ендокринних залоз, що виробляють такі важливі для нас гормони. Як же відрізнити справжній гормональний збій від простого нездужання?

Гормональний збій у дівчат

Отже, для початку поговоримо про “ніжний вік”. В період формування репродуктивної системи, коли дівчинка перетворюється в дівчину, в організмі спостерігається справжнісінька гормональна буря.

Тривожний дзвіночок: нерегулярна менструація або її повна відсутність в 14-16 років.

Якщо в цей віковий період ще не встановилися місячні, трапляються один раз в кілька місяців, або ж відсутні взагалі, то це говорить про те, що в організмі дівчини виробляється недостатня кількість статевих гормонів, або їх взагалі немає.

Інші показники даної патології:

  • недорозвинення молочних залоз;
  • надмірна або недостатня волосатість.

Тривожний дзвіночок: надто затягнувся період зростання.

– у молодих дівчат, чий організм відчуває недостатнє вироблення статевих гормонів, не зачиняються відділи росту в трубчастих кістках, тому вони продовжують рости навіть тоді, коли цей процес у їхніх ровесниць вже зупинився;

– у таких дівчат часто дуже довгі ноги і руки, а у всій зовнішності проглядається інфантильність;

– найчастіше у таких дівчат дуже крихка і худа статура, так як нормальне відкладення жирової тканини у них порушене.

Для того, щоб встановилася менструальна функція, необхідна нормальна вага, хоча б 48 кілограмів. Якщо вага опускається нижче цієї позначки, то в менструальному циклі з’являються збої. Про це важливо пам’ятати тим молодим дівчатам, які прагнуть відповідати моделям з глянцевих журналів. Тендітні й довгоногі моделі часто страждають від серйозних порушень статевої функції.

Гормональний збій: симптоми

Що ж робити?

1. Необхідно пройти УЗД з метою переконатися в тому, що всі внутрішні статеві органи нормально розвинені.

2. Здати кров на перевірку гормонів. Брак необхідних гормонів може спровокувати недорозвиненість матки та інші небезпечні недуги. Важливо пройти лікування.

3. Почати приймати препарати цинку. Даний мікроелемент бере участь в активності ферментів, які забезпечують вироблення великої кількості найважливіших гормонів, і в першу чергу статевих. З цієї причини брак цинку відразу позначається на менструальному циклі, статевій функції і сексуальності.

4. Дотримуватися селено-цинкової дієти, яка допоможе відрегулювати статеву функцію.

У чому міститься цинк?

  • гарбузове насіння
  • устриці
  • вівсяні пластівці
  • чорниця

Найбагатші селеном продукти – це фісташки і кокос, трохи в меншій кількості селен присутній в часнику і салі.

Також можна приймати і харчові добавки з цими елементами, які повинен призначити лікар. Такі добавки, крім іншого, знижують схильність до депресій, зменшують нервозність, перепади настрою, а також стимулюють імунітет.

Гормональний збій у жінок

Тепер поговоримо про можливі гормональні збої у жінок бальзаківського віку.

Період, коли організм жінки переходить в пізній репродуктивний цикл, є найбільш проблематичним навіть для тих представниць прекрасної статі, у кого немає проблем зі здоров’ям. Саме в цьому віці починають з’являтися перші тривожні дзвіночки, які необхідно не тільки не пропустити, а й вірно трактувати.

Тривожний дзвіночок: регулярні пробудження в 4-5 ранку. Жінка добре засинає, добре спить, але підйом в такий ранній час говорить про те, що почалися вікові зміни. Коли ми прокидаємося з півнями, наш організм дає нам знати, що статеві гормони почали вироблятися в меншій кількості.

Тривожний дзвіночок: передменструальний синдром посилюється.

– якщо раніше критичні дні проходили легко, то тепер за тиждень до менструації у вас відбуваються різкі зміни настрою, болять і набухають грудні залози;

– в суглобах з’явився ревматичний біль;

– загострилися хвороби печінки і підшлункової залози;

Ознаки гормонального збою

Причина криється в тому, що відбуваються коливання гормонального фону, викликані браком естрогенів.

Тривожний дзвіночок: забудькуватість і неуважність. Часто ці особливості вганяють жінку в справжню депресію, її починають переслідувати думки про те, що життя не вдалося.

Насправді доля тут зовсім ні при чому. Вся справа в тому, що гормони, які виробляються яєчниками, служать своєрідним допінгом для нашої нервової системи, а в цей період їх дуже не вистачає.

Що ж робити?

1. Почати пити відвари з трав, збільшити в своєму раціоні кількість вегетаріанської їжі.

2. За тиждень перед приходом критичних днів спробуйте пити настоянку з трави полину, конвалії, перстачу гусячого і чистотілу.

Розповімо вам про деякі збори, які допоможуть вам при передменструальному синдромі.

Настій №1

Візьміть по одній столовій ложці квітів синьої волошки, трави рути запашної, материнки звичайної, 1 чайну ложку березових бруньок і 500 мл води. Всю суміш залийте окропом і дайте настоятися протягом 1 години. Приймайте по півсклянки кілька разів на день замість чаю. Почніть приймати настій за 1-2 тижні перед приходом менструації.

Настій №2

Змішайте рівну кількість сухого подрібненого листя м’яти, квітів ромашки і корінь валеріани. Перемішайте і 1 столову ложку збору залийте склянкою окропу. Дайте настоятися півгодини, процідіть. Пийте тричі на день по 2 столові ложки після їжі.

Настій №3

Змішайте по одній столовій ложці квітів аптечної ромашки, трави хвоща польового, трави лікарської вербени з 2 столовими ложками плодів коричневого шипшини. Залийте суміш 1 літром води і нагрівайте на водяній бані близько 15 хвилин. Дайте настоятися 1-2 години, процідіть. Приймайте відвар за пару днів до початку критичних днів, як чай кілька разів в день, можна з додаванням меду.

Настій №4

Змішати 1 столову ложку кореневищ женьшеню з 2 столовими ложками кореневищ з корінням лікарської валеріани. Залити суміш 0,5 л окропу, дати настоятися півгодини, процідити. Змішати настій з 300 мл сухого червоного вина і на слабкому вогні гріти близько 10 хвилин. За два тижні до приходу критичних днів жінка почала приймати по 2 чайні ложки за десять хвилин до їжі тричі на день.

Настій №5

Це заспокійливий настій. Щоб його зробити змішайте по 1 столовій ложці квітів аптечної ромашки, квітів білої глухої кропиви з 3 столовими ложками трави перстача. Перемішайте і залийте 0,5 л окропу. Дайте настоятися в термосі протягом 1 години, процідіть. Приймайте теплий напій дрібними ковтками протягом дня.

Настій №6

При хворобливій ​​менструації зробіть настій меліси (20г трави залийте 0,2 л окропу). Приймайте 5-6 разів на день по 1 столовій ложці.

Матеріали носять строго ознайомлювальний характер. Не займайтеся самолікуванням, воно небезпечне для життя. Звертайтеся до фахівця з приводу застосування будь-яких методів лікування і лікарських препаратів.

Джерело

Поділись


Новини партнерів