Сім правил, які збережуть здоров’я кишківника

Щоб почуватися добре та вберегти себе від хвороб шлунково-кишкового тракту і не тільки, потрібно добре стежити за станом здоров’я кишківника, а точніше мікробіоти (мікрофлори).

Гінеколог-ендокринолог Єва Соболєва радить починати цей шлях з самоаналізу способу життя, розуміння проблеми. Вона також назвала кілька факторів, на які потрібно звернути особливу увагу.

1. Циркадні ритми
Кожна клітинка нашого організму підпорядкована циркадним ритмам, тому перш за все варто налагоджувати їх.

Щоденне випорожнення – це еволюційна реакція для детоксикації організму. Відходження до сну повинно бути не пізніше 22:00 – 23:00.

2. Питний режим
Якщо хочете забезпечити собі правильну роботу шлунково-кишкового тракту, то потрібно розрахувати кількість води за формулою 30 мл / кг маси тіла. Наприклад, якщо ваша вага 50 кг, то добова потреба 1,5 л чистої негазованої води між прийомами їжі. У це не включено чай, сік та інші напої.

3. Боротьба з гіподинамією
Ліниві ви – ледачий ваш кишечник. Простий приклад: у лежачих пацієнтів часто виникає атонія кишечника. Обов’язково потрібно займатися спортом, чесно хоча б будь-який, аби ви рухалися.

4. Зменшення споживання червоного м’яса
Рекомендації ВООЗ від 2015 року: НАДЛИШОК споживання червоного м’яса підвищує ризик колоректального раку і підшлункової залози. У всьому світі щорічно більш як 34 000 випадків смерті від ракових захворювань пов’язані з регулярним вживанням м’ясної продукції.

Щоденне вживання в їжу понад 100 г червоного м’яса може підвищувати ризик розвитку колоректального раку приблизно на 17%. Це не страшилки, а факти, про які не говорять на повний голос, а повинні. Відмовляйтеся від бутербродів з ковбасою вранці і не формуйте шкідливі звички своїм дітям. Краще замінити на його на рибу і морепродукти.

В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун зазначає: здорова мікрофлора може покращити стан людей із тривожними і депресивними розладами.

5. Термічна обробка
Під час приготування м’яса при високих температурах, при безпосередньому контакті м’яса з полум’ям або при смаженні на сковороді утворюються канцерогенні речовини (поліциклічні ароматичні вуглеводні і гетероциклічні ароматичні аміни).

Віддавайте перевагу запіканню, варінню. Але не смажте на соняшниковій і кукурудзяній олії.

6. Достатнє споживання клітковини
Додавайте в район свіжі овочі. Клітковина містить багато вітамінів, мінералів та сполук і дає тривале відчуття ситості. Її можна знайти у фруктах, овочах, цільнозернових продуктах, горіхах, насінні, сої та бобах.

7. Різноманітне збалансоване харчування
Раціон повинен бути без швидких вуглеводів, фастфуду, куріння і надмірного вживання алкоголю. Варто збільшити споживання продуктів, які багаті антиоксидантами.

Джерело

Поділись


Новини партнерів