Фахівці назвали найпоширеніші аутоімунні захворювання

Аутоімунні захворювання розвиваються тоді, коли наша імунна система атакує наші ж клітини і тканини. Тіло просто не визнає їх як своїх і знищує, вважаючи їх чужорідними і такими, що представляють небезпеку. Імунна система, як відомо, складається з декількох органів і клітин. Їх місія полягає в тому, щоб захищати наш організм від інфекцій, визначених захворювань і сторонніх речовин.

Причина, по якій імунна система атакує структури нашого власного тіла, точно не відома. У деяких випадках вважається, що це викликано впливом певних мікроорганізмів, таких як віруси або бактерії, або факторами навколишнього середовища у людей, що мають генетичну схильність.

Відомо більше 50 аутоіммунних захворювань. Всі вони різні, але збій в роботі імунної системи є загальною характеристикою для всіх них. Крім того, симптоми більшості аутоімунних захворювань мають деякі загальні аспекти, такі як втома, запаморочення, нудота і лихоманка.

Далі ми більш детально розглянемо найбільш поширені аутоімунні захворювання:

  • Ревматоїдний артрит
  • Червона вовчанка
  • Діабет I типу
  • Розсіяний склероз

Але перш ніж перейти до цих захворювань, поговоримо трохи про профілактичні заходи.

Як можна запобігти аутоімунним захворюванням?

Йтиметься про складні захворювання. Найчастіше буває важко виявити точну причину їх виникнення, так як цілий ряд факторів може дати поштовх до їх розвитку.

Коли ми говоримо про аутоімунні захворювання, то і превентивні заходи – непросте питання. Адже походження даних розладів не виявлено.

Фахівці вважають, що в більшості випадків вони виникають з поєднання генетичної схильності і впливу чинників навколишнього середовища. А значить, деякі профілактичні стратегії назвати все ж можливо.

Ось деякі з них:

  • Дитячі інфекції: було виявлено, що ранні дитячі інфекції забезпечують певний захист від аутоімунних захворювань. Звичайно, ви не повинні навмисно шукати хвороби, але і надмірно піклуватися про гігієну теж не слід.
  • Дієта: збалансований раціон буде корисний як для лікування аутоімунних захворювань, так і для їх профілактики. Так ви допоможете своєму організму коректно виконувати всі необхідні функції.
  • Фізичні вправи: як і в попередньому випадку, добре підготовлений і здоровий організм краще впорається з симптомами будь-якого захворювання, включаючи аутоімунні.
  • Добавки: пробіотики, такі як Lactobacillus, наприклад, є захисним фактором. При призначенні їх вагітним жінкам з дерматитом або новонародженим захворюваність у дітей знижується.
  • Здоровий спосіб життя: відмова від алкоголю, тютюну і наркотиків, а також від сидячого способу життя і нездорової їжі забезпечать адекватний стан здоров’я. У багатьох випадках ці звички можуть стати тригерами розвитку аутоімунних захворювань.

Найбільш поширені аутоімунні захворювання

Ревматоїдний артрит

Це аутоімунне захворювання є хронічним і дегенеративним. Для нього характерне запалення синовіальної оболонки суглобів і оточуючих тканин. У більшості випадків від цього страждають жінки (чоловіки рідше).

Синовіальная мембрана – це мембрана, яка живить, покриває і захищає хрящ.

У деяких випадках ревматоїдний артрит може пошкодити і інші органи, наприклад, серце, нирки або легені. Отже, це захворювання є системним.

Червоний вовчак (системний червоний вовчак)

Як випливає з назви, червоний вовчак – теж системне захворювання. Це означає, що воно може вражати багато органів, такі як шкіра, суглоби, нирки, серце і т. д. Це хронічне захворювання в основному характерне для жінок і зазвичай починається в молодості.

Майже половина пацієнтів, які страждають від вовчака, стикаються виключно з ураженням шкіри і суглобів. Хвороба часто проявляється на носі і на щоках еритемою в формі крил метелика.

Діабет I типу

Цукровий діабет I типу – це не просто аутоімунне, але ще і метаболічне захворювання. Воно характеризується вибірковим руйнуванням бета-клітин підшлункової залози.

Бета-клітини відповідають за синтез інсуліну, тому, руйнуючись, виникає дефіцит цього гормону. Цей стан може розвинутися в будь-якому віці, хоча частіше діагностується у дітей, підлітків і молодих людей.

Розсіяний склероз

У центральній нервовій системі (ЦНС) виділяють дві основні частини: головний і спинний мозок. Обволікає і захищає нервові волокна ЦНС матеріал під назвою мієлін. Мієлін полегшує проведення електричних імпульсів між нервовими волокнами.

Розсіяний склероз призводить до втрати мієліну в багатьох областях. Тому здатність нервів проводити електричні імпульси порушується. Імунна система може атакувати нейрони з різних частин. В результаті можуть з’явитися різні симптоми в залежності від ураженої області.

Джерело

Поділись


Новини партнерів