Десять продуктів для очищення артерій

Крім бета-блокаторів і препаратів, що знижують рівень холестерину, є і природні способи очищення кровоносних судин. Мононенасичені, поліненасичені і омега-3-жири, вітаміни Е, С, В6 і В12, калій, магній і кальцій допомагають зберегти серце здоровим – в яких продуктах їх шукати?

1. Авокадо. Користь цього тропічного плоду давно доведена: ще в 1996 році дослідники з Мексики з’ясували, що у людей, які вживали авокадо щодня протягом одного тижня, рівень холестерину знизився майже на 20%. Крім вмісту вітамінів А, Е, С, зміцнюють імунітет, авокадо багате калієм і магнієм – ключовими елементами для лікування гіпертензії. Д

2. Горіхи. Мигдаль містить надзвичайно багато мононенасичених жирів, вітаміну Е і клітковини, а волоські горіхи є відмінним рослинним джерелом омега-3. За даними Американської кардіологічної асоціації, мононенасичені жири можуть допомогти знизити рівень шкідливого холестерину. Візьміть жменю горіхів з собою та замініть нею перекус крекерами у другої половини дня.

3. Лосось (або інша жирна риба). Жирна риба (скумбрія, оселедець, тунець і лосось) сповнена омега-3, тому вживання в їжу такої риби два рази в тиждень може знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань за рахунок зменшення запалення і зниження рівня тригліцеридів, а також може допомогти підвищити рівень ЛПВЩ (ліпопротеїнів високої щільності, які вважаються хорошим холестерином).

4. Спаржа. Спаржа багата клітковиною і вітамінами К, В1, В2, С і Е, що допомагає знизити кров’яний тиск і запобігти утворенню тромбів, які і викликають серйозні серцево-судинні захворювання і призводять до інфаркту.

5. Брокколі. Брокколі володіє великою кількістю клітковини, яка допомагає не тільки нормалізувати кров’яний тиск, а й зменшити стрес.

6. Куркума. Головний компонент куркуми – куркумін – сильний протизапальний засіб. Дослідження показали, що високий рівень куркуміна зменшує жирові відкладення в артеріях на 25%.

7. Хурма. Хурма містить антиоксиданти і поліфеноли, що знижують рівень ЛПНЩ і тригліцеридів в крові, що підтримує чистоту артерій.

8. Кориця. Відповідно до недавніх досліджень, навіть одна чайна ложка кориці, багатою антиоксидантами, зменшує кількість жирів в крові, запобігаючи утворенню бляшок в артеріях і помітно знижуючи рівень шкідливого холестерину.

9. Журавлина. Дослідження показують, що багата калієм журавлина може допомогти знизити рівень холестерину ЛПНЩ і підняти рівень хорошого холестерину ЛПВЩ в організмі, а регулярне вживання знижує загальний ризик серцевих захворювань майже на 40%.

10. Сир. Недавнє дослідження Гарвардської медичної школи показало, що у людей, які їдять три порції молочних продуктів з низьким вмістом жиру в день, систолічний тиск нижчий, ніж у тих, хто їсть менше.

Джерело

Поділись


Новини партнерів