Як стало відомо, смажена картопля може завдати непоправної шкоди для організму людини.
Лікарями було встановлено, що надмірне вживання смаженої картоплі може привести до значних проблем зі здоров’ям. І це стосується не тільки зайвої ваги або скупчення холестерину в крові, але і порушення роботи нервової і серцево-судинної систем.
Досліди на тваринах показали, що акриламід пошкоджує ДНК і викликає ракові пухлини. Фахівці Агентства з харчових стандартів (FSA) Великобританії попереджають, що хліб і картоплю слід смажити до утворення золотистої, а не коричневої скоринки, щоб уникнути споживання акриламіду, який може викликати рак.
Найбільш високі рівні вмісту акриламіду були зафіксовані в продуктах з високим вмістом крохмалю (хліб, картопля, крупи, пироги, кава), які готувалися при температурі понад 120 градусів Цельсія.
Деякі вчені впевнені, що ці речовини можуть викликати у людини ракові пухлини. Але поки це тільки припущення, які нічим не підтверджені. На донному етапі така ймовірність досліджується більш детально, щоб убезпечити людей і зберегти їм їхнє здоров’я.
Лікарі не один раз наголошували на тому, що від правильного харчування дуже багато залежить. Зокрема, це гарантує потрапляння в організм людини необхідної кількості вітамінів і мікроелементів, які так важливі для нормальної роботи всіх органів і зокрема імунної системи. Надмірне вживання сильно жирної, солоної і гострої їжі негативно впливає на обмінні процеси в організмі і може викликати ожиріння. В окремих випадках може знадобитися вже медичне втручання і прийом медикаментів.