Чому варто відмовитися від вживання алкоголю

Алкоголь — зло! Всі ми про це знаємо — напевно чули з дитинства. Але чомусь виходить так, що це зло не просто шкідливий напій, а значна частина культурної традиції. Без дурманних розум напоїв не обходиться практично жодне застілля, жодна важлива подія. Ми піднімаємо келихи на честь перемоги і топимо горе в пляшці, відзначаємо довгоочікувану зустріч і відпочиваємо з друзями. Виходить так, що вживання алкоголю хоча б у невеликій кількості — обов’язкова умова. Іноді навіть доводиться відмовлятися від дружньої зустрічі або вечірки, адже там неодмінно доведеться випити (небажання пити з усіма може розцінюватися як зневага компанією).

Можливо, прийшла пора відкинути ідею нормалізації «отрути», яким з точки зору хімії і стосовно до фізіології людини є алкоголь, і повернутися до справжніх цінностей. Якщо ви прихильник ідеї підтримувати компанію з допомогою міцного, просто погляньте, скільки гідних змін може статися з вами, якщо ви переглянете свої звички.

Будете менш схильні до стресу

Алкоголь провокує синтез в організмі головного гормону стресу — кортизолу. Його показник підвищується в середньому на три відсотки на кожну одиницю випитого. Більш того, при цьому в організму падає здатність до вироблення серотоніну, який є нейромедіатором, відповідальним за благодушність і гарний настрій.

Ваша здатність до запам’ятовування і увага покращиться

Негативний вплив спиртного на зони мозку, що відповідають за пам’ять і увагу, — давно доведений факт. У дослідженнях брали участь люди різного віку. І в результаті виявилося, що регулярне вживання алкоголю викликає своєрідний відкат в розвитку цих мозкових структур приблизно на 5-6 років. На щастя, повернути цей процес назад можна всього за рік відмови від узливань.

Будете рідше хворіти і легше переносити сезонні захворювання

Алкогольна атака на імунну систему починається вже через 15-20 хвилин після його вживання. А от регулярне випивання знижує здатність до розмноження білих кров’яних клітин, відповідальних за боротьбу організму з вірусами і хвороботворними бактеріями.

Ваш сон стане більш якісним

У короткостроковій перспективі здається, що алкоголь допомагає заснути. Але, якщо заглянути глибше в фізіологію цього процесу, виявиться, що якість сну стає гіршою. Наукові дані підтвердили зниження швидкості руху очних яблук у фазі глибокого сну. До того ж у випробовуваних було відмічено пригнічення поверхневого дихання уві сні (апное).

Збережете здоров’я печінки і серцево-судинної системи

Цироз і ожиріння печінки є чи не професійними захворюваннями алкоголіків і сильно питущих людей. Багаторічна пристрасть до спиртного просто руйнує цей орган, і він просто втрачає свою функціональність. Що ж стосується здоров’я серця і судин, то питущі люди в рази частіше стикаються з гіпертонічною хворобою, аритміями та атеросклерозом судин.

Підтримувати спортивну форму стане простіше

Ви займаєтеся спортом, але при цьому не проти пропустити чарочку-іншу. Що ж, поспішаємо вас засмутити. Регулярне вживання алкоголю знижує синтез гормону росту аж до критичних 70-ти відсотків. А він одна з ключових речовин, що відповідають за процес відновлення м’язових волокон після фізичного навантаження і нарощування м’язової маси.

Джерело

Поділись


Новини партнерів