Цей популярний овоч визнали причиною підвищеного тиску

Часте вживання в їжу картоплі збільшує ризик підвищення артеріального тиску. При цьому не має різниці, в якому вигляді була приготована картопля – смажена, запечена або пюре. До такого висновку прийшли вчені з Гарвардської медичної школи.

Аналогічного ефекту призводить і поїдання чіпсів. Раніше вважалося, що це пов’язано з високим вмістом в них олії, але в статті в British Medical Journal сказано, що причина проблем з тиском криється не в олії, а в крохмалі.

Американські дослідники проаналізували дані 187 тисяч чоловік, які протягом 20 років брали участь в трьох державних медичних проектах. Результати аналізу показали, що жінки перебувають у підвищеній групі ризику підвищеного артеріального тиску.

Але в цілому вони звернули увагу, що ті з досліджуваних, хто вживав картоплю 4 і більше разів на тиждень на 11% частіше ставали жертвами підвищеного кров’яного тиску, ніж ті, хто їв її рідше одного разу на тиждень. При цьому у любителів чіпсів ризик заробити підвищений тиск ще вище – 17%

Заміна картоплі на овочі які не містять крохмаль показала вражаючі результати – захворюваність знизилася на 7%.

Вчені припускають, що це пов’язано з глікемічним індексом картоплі – показником його впливу на рівень в крові глюкози, яка є продуктом розкладання крохмалю.

Поділись


Новини партнерів