7 дуже ранніх ознак хвороби Паркінсона, які важливо помітити вчасно

Найбільш успішною терапія буде, якщо захворювання виявлено на ранніх стадіях. Тому важливо знати найперші симптоми хвороби Паркінсона – і негайно звернутися до лікаря, якщо ви помітите якісь із згаданих в статті ознак у себе або своїх близьких.

Зміна почерку

Один з найбільш ранніх проявів хвороби Паркінсона – зміна почерку . Найчастіше – від великого до малого і від більш чіткого – до менш. Також може змінюватися відстань між словами, поля, проміжки між буквами – все в меншу сторону. Якщо написаний вами текст займає на папері менше місця, ніж раніше, якщо почерк менш чіткий – можливо, вам варто звернутися до лікаря.

Проблеми з нюхом

Таке відчуття, що вас атакував хронічний нежить: навіть сильні аромати ви відчуваєте на так яскраво, а запах улюбленого парфуму ледь розрізняєте. Учені поки не можуть точно пояснити, як пов’язані хвороба Паркінсона і зниження нюху, але визнають: зменшення чутливості до запахів – найраніша ознака хвороби. Можливо, вся справа в тому, що білок альфа-синуклеїну, що утворюється в мозку людини з хворобою Паркінсона, блокує частину, що відповідає за нюх. Як би там не було, але якщо протягом тривалого часу запахи вам здаються не такими яскравими, як раніше, варто звернутися до лікаря.

Безсоння

При будь-яких тривалих розладах або порушеннях сну варто звернутися до лікаря, так як повноцінний нічний відпочинок необхідний для нормальної роботи всіх систем нашого організму. Але також важливо пам’ятати, що неспокійний сон або раптово з’явилася звичка розмовляти уві сні може бути ознакою хвороби, що починається.

Запори

Як не дивно, але постійні і регулярні запори також можуть бути свого роду оповіщенням про початок хвороби Паркінсона. Справа в тому, що при цьому захворюванні змінюється вегетативна нервова система організму, яка контролює в тому числі і травлення і випорожнення кишечника. Сам по собі запор ще ні про що не говорить, але якщо його супроводжують проблеми зі сном, з ходьбою або зміни почерку, вам точно варто звернутися до лікаря.

Депресія

Дослідження показують, що у багатьох пацієнтів з хворобою Паркінсона перші ознаки депресії з’явилися за кілька років до виявлення перших фізичних симптомів захворювання. Як правило, пацієнти відчувають апатію, незацікавленість до тієї діяльності, яка раніше була для них важливою і приносила задоволення, а також говорять про почуття смутку, пригніченості і безпорадності. Лікарі припускають, що це може бути пов’язано з тим, що при хворобі Паркінсона різко знижується рівень таких нейротрансмітерів, як серотонін і дофамін, недолік яких тісно пов’язаний з депресією.

Тремтіння і судоми

Найвідоміший ознака хвороби Паркінсона – мимовільний тремор, тремтіння в кінцівках. Однак задовго до того, як він стає постійним, пацієнти можуть стикатися з невеликими мимовільними посмикуваннями або тремтінням в області великих пальців, підборідді, губах або кінцівках. Причому особливо сильними або помітними ці судоми можуть бути в стані стресу або втоми – і якщо ви їх помітили, вам варто звернутися до лікаря.

М’язова слабкість

Незвична жорсткість суглобів або м’язова слабкість, яка ускладнює повсякденні справи: чистку зубів, застібання гудзиків або нарізування хліба. Терміново звертайтеся до лікаря! Навіть якщо зміни зовсім невеликі й непомітні – наприклад, ви більше не розмахуєте руками при ходьбі. Все це може бути першою ознакою хвороби Паркінсона.

Джерело

Поділись


Новини партнерів