Лікарі розповіли, чи можна запивати їжу водою

Існує думка, що запивати їжу водою шкідливо для здоров’я – таку шкоду пов’язують з тим, що рідина може розбавляти травні соки і заважати нормальному процесу засвоєння. У зв’язку з цим навіть можна зустріти рекомендації про те, що після їжі необхідно вичікувати півгодини або годину, перш ніж зробити ковток води.

Дієтолог Світлана Скосар виступила з думкою про те, що подібні поради не мають наукової бази і всього лише апелюють до усталених міфів.

«Воду потрібно пити в тих кількостях, в яких її вимагає організм. Хочете пити, пийте. Не хочете, не пийте», – сказала фахівець.

За словами дієтолога, теорія про шкоду пиття води відразу після їжі виникла серед поборників роздільного харчування і аюрведи. Світлана Скосар додала, що було проведено багато медичних досліджень, в ході яких фахівці вивчали, як сильно може розбавлятися шлунковий сік при вживанні води за обідом, – але вони не знайшли жодного доказу реальності подібного процесу.

«Аюрведа, на яку посилаються ті, хто слідує особливим правилам пиття, щоб не «погасити вогонь травлення», не має доведеної ефективності», – зазначила Скосар.

Вона розповіла, що вода під час або після вживання їжі, навпаки, допомагає здійснюватися механічному і хімічному травленню і покращує засвоєнням організмом поживних речовин з їжі.

У той же час дієтолог пояснила: її думка відноситься тільки до питання пиття води здоровими людьми. При деяких захворюваннях шлунково-кишкового тракту питний режим повинен визначати тільки лікар, підкреслила Світлана Скосар.

Джерело

Поділись


Новини партнерів