Раптова зупинка серця: фактори ризику та провісники

Важливо розуміти, що раптова зупинка серця – вкрай небезпечний стан. І у нього є свої сприятливі фактори. Не будемо зараз торкатися важких станів, які супроводжуються структурними змінами в серцевому м’язі (це пороки серця, як набуті, так і спадкові, ПІКС – зміни м’язів серця після перенесеного інфаркту та ін). У цих випадках пацієнт і так знає про свої проблеми, і зупинку серця складно назвати раптовою.

Фактори ризику зупинки серця у зовні здорових людей

У цій статті ми розповімо вам про фактори ризику зупинки серця у зовні здорових людей, коли ця патологія, немов сніг на голову, падає на пацієнта.

Фактор ризику раптової зупинки серця

1. Гіпертонія, причому більшу роль відіграє підвищення систолічного тиску. Причому в молодому віці епізоди підвищеного тиску можуть проходити абсолютно непоміченими. Підвищений тиск викликає поступове збільшення в обсязі м’язів серця (гіпертрофію міокарда) – основну причину виникнення миготливої аритмії.

2. Спадкова схильність відзначається у тих пацієнтів, у яких є родичі, які перенесли раптову зупинку серця у віці до 50-ти років. Саме такій групі пацієнтів рекомендується регулярне обстеження серця, контроль за рівнем цукру і холестерину, починаючи з 40-ка років.

3. Чоловіча стать. Дійсно, ця патологія частіше зустрічається у чоловіків. І не просто частіше – 90% всіх пацієнтів, які перенесли раптову зупинку серця – це чоловіки. Але це не означає, що всі представники чоловічої статі мають схильність до раптової зупинки серця, важливо враховувати і супутні фактори ризику.

4. Шкідливі звички – куріння і зловживання алкоголем – також підвищують ймовірність раптової зупинки серця в молодому віці. Крім цього шкідливі звички збільшують ризик розвитку тромбів.

5. Підвищений холестерин і зміна співвідношення корисних ліпідів в крові по відношенню до шкідливих (в бік збільшення частки останніх). 70% всіх випадків раптової зупинки серця відбувається на тлі ішемічної хвороби серця (ІХС), яка в абсолютній більшості пов’язана з атеросклерозом. І підвищуватися холестерин може навіть у молодому віці – причому цей процес найчастіше не має яскраво вираженої клінічної картини.

6. Цукровий діабет – теж один з головних факторів, що призводять до раптової зупинки серця.

І пам’ятайте – при зупинці серця виживає тільки 1 людина з 20.

Передвісники зупинки серця

Як вже було сказано, раптова зупинка серця тільки називається раптовою, насправді більшість (а це 80% пацієнтів), при поглибленому зборі анамнезу відзначали у себе ті чи інші провісники цього життєво небезпечного стану:

1. Неприємне відчуття в області серця. Це не обов’язково повинен бути гострий біль, швидше дискомфорт, відчуття тиску, важкості.

2. Раптовий напад слабкості і пітливості.

3. Раптове запаморочення.

4. Виникнення ускладненого дихання, задишки, неможливості вдихнути на повні груди.

5. Непритомний стан.

Ці симптоми можуть з’являтися за місяць до серцево-судинної катастрофи. Вони не носять вираженого характеру, найчастіше проходять самостійно. Але це – і є маячки, які не можна ігнорувати.

Джерело

Поділись


Новини партнерів