Медичне дослідження: скільки чашок кави можна пити на добу?

Новини навколо будь-якого сорту кави і обсягів її споживання завжди суперечливі. І на тлі тверджень про те, що кофеїн – небезпечна історія, яка не потребує поблажок, нове дослідження британського Фонду сердечних захворювань здається, м’яко кажучи, безвідповідальним. Вчені медичного центру вивчили зв’язок між споживанням кави і жорсткістю артерій. І, за їхніми спостереженнями, споживання до 25 чашок кави на добу не збільшує ймовірність серцевого нападу або інсульту.

Звичайно, любителям кави приємно чути, що їх звичка нібито безпечна для серця. Але чи означає це, що кожен повинен збільшити своє споживання на 20 з гаком чашок? Не зовсім так.

«На мій погляд, це досить дурна звітність», – зазначає доктор Девід Кац, директор Дослідницького центру профілактики Єль-Гріффіна і автор книги «Правда про їжу», в інтерв’ю Huffington Post за заданою темою.

Коментар Каца, звичайно, логічний хоча б тому, що, якщо якийсь продукт вважається безпечним з дуже конкретної причини, це не робить його безпечним в цілому. Наприклад, в ряді солідних досліджень говориться, що кава і кофеїн чинять потенційно негативний удар на всі системи організму. Іншими словами, чим більше ви споживаєте, тим більш уразливим стає ваше тіло.

«Є набагато більше причин для занепокоєння про безліч інших ефектів, пов’язаних з дозою кофеїну – від підвищення кров’яного тиску до почастішання частоти серцевих скорочень, – зазначає Кац. – Що ще більш важливо, екстремальне споживання кави, ймовірно, буде пов’язане зі шкодою, не пов’язаною з серцем (або, в крайньому випадку, не пов’язаною безпосередньо), такою як безсоння і ряд метаболічних ефектів: від порушення мікробіому до щільності кісток».

Кофеїн є найбільш використовуваним стимулятором в світі і зазвичай безпечний в добовій дозі 400 міліграм (3-4 чашки або менше) згідно з доповіддю Американської психологічної асоціації. Дослідження показують, що люди з тривожними розладами можуть мати до кави підвищену чутливість. Особливо ті, хто схильний до панічних атак. Кофеїн також може викликати гормон стресу.

Робимо висновки: дослідження «25 чашок кави в день» просто показує відсутність однієї дуже специфічної шкоди для організму. І все ж варто обмежити себе одним-трьома «дозуваннями».

Джерело

Поділись


Новини партнерів