Що може статися з організмом, якщо ви щодня будете з’їдати хоча б одну рибну страву?

Риба – джерело легкозасвоюваного білка і великої кількості вітамінів. Вона відмінно підходить для профілактики серцево-судинних захворювань, допомагає знизити вагу, поліпшити стан шкіри, волосся і нігтів. Щоб риба була максимально корисною, необхідно вибрати якісний і свіжий продукт.

Зниження ризику серцево-судинних захворювань

Риба допомагає скоротити ризик розвитку захворювань серцево-судинної системи.

Її користь полягає в наступному:

  • Захист клітин міокарда від розвитку шлуночкової тахікардії. Ускладненням такого патологічного процесу може стати раптова смерть.
  • Активізація утилізації монокарбонової гідрокислоти жовчі, що виробляється кишечником.
  • Попередження утворення нальоту на стінках артерій.
  • Нормалізація показників артеріального тиску.
  • Поліпшення загального самопочуття.

Активні речовини, які містяться в рибі, мають протизапальний ефект. Для серця будуть корисні не всі види. Слід вибирати жирну рибу – скумбрію, лосось, оселедець і тріску.

Сприятливий вплив на нейрони мозку

Омега-3 кислоти позитивно впливають на розвиток і функціонування клітин мозку на всіх етапах життя людини. Риб’ячий жир дозволяє зберегти клітинні мембрани і полегшити взаємозв’язок між нейронами.

Що може статися з організмом, якщо ви щодня будете з’їдати хоча б одну рибну страву?

Дослідження доводять, що такий продукт буде особливо корисний при захворюванні Альцгеймера. Його рекомендується також вживати пацієнтам з помірними когнітивними відхиленнями або погіршенням роботи мозку. Риб’ячий жир активізує мозкову діяльність, покращує час реакції і швидкість прийняття рішень.

Зниження ваги

Білок в рибі швидко і легко засвоюється організмом. Якщо м’ясо перетравлюється протягом 3-4 годин, то риба – за 2 години. При цьому відсутнє відчуття важкості в шлунку. Протеїни дозволяють зберегти відчуття ситості на тривалий період часу.

У складі цього морепродукту присутні безліч корисних компонентів:

  • жирні амінокислоти Омега-3 і Омега-6
  • фосфор
  • йод
  • вітаміни групи В
  • кальцій
  • цинк
  • вітаміни А і Д.

Присутність великої кількості йоду не тільки покращує роботу щитовидної залози, але і прискорює метаболізм, і спалює зайві калорії. Однак варто пам’ятати про способи приготування риби – смажена не сприятиме зниженню ваги, а, скоріше, навпаки. Краще запікати її, варити або готувати на пару.

Боротьба зі старістю

Люди похилого віку часто стикаються зі зниженням м’язової маси і порушенням фізіологічних функцій. Корисні компоненти, присутні в рибі, дозволяють уповільнити процес старіння.

Омега-3 жирні кислоти надають виражений протизапальний ефект. Вони покращують загальний стан шкіри, нігтів і волосся. Численні дослідження доводять, що вживання жирних сортів риби допомагає запобігти ранній появі зморшок.

Поліпшення настрою

Омега-3 жирні кислоти, які містяться в риб’ячому жирі, допомагають запобігти розвитку депресії. Вони позитивно впливають на вироблення дофаміну і серотоніну.

Згідно експериментам, проведеним в США, Ізраїлі та Великобританії, 88% пацієнтів, що вживають рибу щодня, набагато рідше відчувають напади паніки і депресивні кризи. Особливо корисні в таких випадках лосось, тунець і сардина.

Риба – унікальний продукт, який дає тривале відчуття ситості, швидко насичує організм вітамінами і корисними мікроелементами. Її рекомендується варити, запікати і готувати на пару. Присутність рибних страв в раціоні допомагає запобігти захворюванням серцево-судинної системи і передчасному старінню.

Джерело

Поділись


Новини партнерів