Щитовидна залоза і здоров’я очей: в чому зв’язок?

“Лікарю, а очі у мене не вилізуть?” – таке питання нерідко чують на прийомі ендокринологи від пацієнтів з різними захворюваннями щитовидної залози. Багато людей чули про ураження очей при захворюваннях щитовидної залози. Хтось бачив, як змінилися очі у сусідки на фоні хвороби, хтось пам’ятає фото Н.К. Крупської. Звичайно ж, людей хвилює можлива зміна зовнішності, причому далеко не в кращу сторону. Як же пов’язані очі і щитовидна залоза?

Хвороб щитовидної залози багато і вони дуже різні. Одне з найпоширеніших захворювань називається дифузним токсичним зобом, або хворобою Грейвса. Це аутоімунне захворювання – з якоїсь причини організм починає нападати на свою ж щитовидну залозу. При цьому захворюванні імунна система виробляє антитіла, що стимулюють роботу щитовидної залози (антитіла до рецептора ТТГ), і вона починає виробляти надто багато гормонів. Ці самі антитіла, особливо якщо їх рівень значно підвищений, можуть «нападати» на тканини ока і очної ямки (жирова клітковина навколо очного яблука і м’язи, які рухають око), і приводити до аутоімунного захворювання очей і тканин очниці (називається це ендокринною офтальмопатією).

Ураження очей може виникнути одночасно з порушенням функції щитовидної залози, може передувати їй, а може розвиватися після встановлення діагнозу хвороби Грейвса, іноді – і після радикального лікування (операції або радіойодтерапії).

Виникає запалення і набряк, обсяг жирової клітковини і м’язів збільшується, а простір в очниці обмежений, адже стінки її складаються з кісток і не можуть розсунутися. Тому при набряку і потовщенні тканин, що знаходяться за оком, може статися випинання очного яблука – так званий екзофтальм.

У легких випадках пацієнт відчуває дискомфорт, «пісок» в очах, білки очей можуть червоніти, повіки – набрякати.

При більш важкому ураженні до цих симптомів приєднуються болі в очних яблуках і випинання очей (рідше – одного ока), верхні повіки піднімаються, і виникає так званий «гнівний погляд» – очі надмірно відкриті, як при гніві або переляку. Іноді людина не може повністю зімкнути повіки, у важких випадках виникає здавлення зорового нерва, що призводить до зниження зору.

Виражене ураження очей, звичайно ж, потребує лікування.

Це була страшна частина. Тепер – хороші новини.

Якщо у вас є вузли в щитовидній залозі, або трапився післяпологовий тиреоїдит, або є дифузний нетоксичний зоб (збільшення щитовидної залози без порушення функції) – очі не «вилізуть». Це не ті захворювання, при яких варто побоюватися ендокринної офтальмопатії. У людей з аутоімунним тиреоїдитом ураження очей виникає ВКРАЙ рідко. Так що гіпотиреоз і аутоімунний тиреоїдит – теж не привід турбуватися про очі.

Ще одна хороша новина. Якщо у вас ДТЗ (дифузний токсичний зоб, хвороба Грейвса), то це не означає, що з очима обов’язково буде щось не так. Офтальмопатія виникає тільки у 20-50% пацієнтів з хворобою Грейвса, і більшість випадків відносяться до легкої форми, яка потребує серйозного лікування.

Якщо діагноз ДТЗ вже встановлено, то головне, що ви можете зробити для профілактики ураження очей – це відмовитися від куріння, в тому числі пасивного. Ніхто точно не знає чому, але куріння – потужний фактор ризику розвитку і прогресування офтальмопатії.

Ще один спосіб профілактики – підтримка рівня гормонів щитовидної залози в нормальних межах (для цього потрібно знайти грамотного лікаря і докладати спільні зусилля). Як надлишок, так і нестача гормонів провокують розвиток ендокринної офтальмопатії у пацієнтів з ДТЗ.

Якщо у Вас встановлений діагноз ДТЗ і є скарги з боку очей (особливо – видимі зміни), про це потрібно повідомити лікаря. Дуже важливо відмовитися від куріння.

У легких випадках використовують зволожуючі краплі і гелі, захист від сонця.
У важких випадках може знадобитися більш серйозне лікування. Крім офтальмологічного огляду, лікар може призначити УЗД або КТ / МРТ орбіт.

Якщо лікар не може дати рекомендації щодо лікування (на жаль, буває так, що ендокринологи відправляють до офтальмологів, а багато офтальмологів не інформовані про принципи діагностики та лікування ендокринної офтальмопатії), це означає, що варто змінити лікаря. У лікуванні важлива своєчасність.

Джерело

Поділись


Новини партнерів