Людям, у яких високий холестерин, медики радять відмовитися від цілого ряду продуктів, пише Жіночий Світ.
Багато улюблених нами продуктів – м’ясо, масло, сир, наваристі супи – містять багато насичених жирів, які сприяють підвищенню рівня холестерину в крові. А це загрожує захворюваннями серця і судин. Тому переглянь свій раціон і відмовся від вживання продуктів з високим вмістом поганого холестерину.
М’ясо та м’ясні продукти
М’ясо (в тому числі яловиче і куряче) – головне джерело насичених жирів, які є причиною підвищення рівня поганого холестерину в крові. Щоб привести холестерин в норму, потрібно обмежити вживання:
- свинини;
- сала;
- жирної яловичини і баранини;
- качки і інший жирної птиці;
- шкіри птиці;
- субпродуктів
- копченостей, сосисок і ковбас;
- фаршу.
Здоровою альтернативою цим видам м’яса стануть кролятина, індичка, телятина і дичина.
Трансжири
Трансжири – це хімічно змінені рослинні масла, які використовуються в тисячах різних видів харчових продуктів. В даний час медики вважають трансжири головним ворогом здоров’я серця: вони підвищують рівень поганого холестерину і роблять артерії менш еластичними, що збільшує ризик серцевого нападу або інсульту.
Хліб та кондитерські вироби
Велика кількість шкідливого холестерину містять пальмова та кокосова олії. Тому усі кондитерські вироби, морозиво і здобна випічка, які були приготовлені з їх використанням, є додатковим джерелом поганого холестерину.
Молочні продукти
Всього 1 ст. л. вершкового масла містить 7 г насичених жирів – це більш ніж на третину вище денної норми людини. Тому при приготуванні їжі (наприклад, для смаження) краще використовувати оливкову олію. Також варто дозувати вживання вершків, жирного молока, морозива, згущеного молока і сметани.
Наваристі супи і бульйони
Наваристі жирні супи та бульйони теж не для тебе, якщо твої аналізи на холестерин далекі від норми. Краще готуй рибні та овочеві бульйони і супи, причому без жодних зажарок. А при варінні м’ясного або курячого бульйону знімай весь жир – саме в ньому міститься основна частина холестерину.