Алергія або харчова непереносимість: як відрізнити і яка буває

Щоб відчувати себе повними сил, необхідно дотримуватися різноманітного харчування. На вашому столі повинні бути присутніми найрізноманітніші групи продуктів. Проте у багатьох людей буває харчова непереносимість. Це значно ускладнює підтримку збалансованої дієти.

Можливо, після вживання певних продуктів ви помічали у себе неприємні симптоми. Насправді, харчова непереносимість зустрічається набагато частіше, ніж ви думаєте. Саме тому в нашій сьогоднішній статті пропонуємо вам разом розібратися в цьому питанні.

Харчова непереносимість і алергія на продукти: в чому різниця?

Незважаючи на те, що ці проблеми можуть викликати схожі симптоми, вони мають зовсім різне походження. У разі алергії неадекватна реакція з’являється внаслідок збою в роботі імунної системи. У свою чергу, харчова непереносимість обумовлена тим, що в організмі відсутні необхідні ферменти для правильного засвоєння певних продуктів.

Існує один виняток – непереносимість глютену. У цьому випадку також задіяна імунна система.

Людина з алергією на який-небудь продукт не може їсти його навіть в мінімальних кількостях, в той час як при харчовій непереносимості до пори до часу пацієнт не відчуває ніякого дискомфорту.

Харчова непереносимість і її симптоми

Хоча ряд продуктів може викликати і непереносимість, і алергію, одні і ті ж симптоми мають зовсім різне походження. Як ми вже згадували, при алергії вони пов’язані зі збоєм в роботі імунної системи.

Так, при алергії найбільш поширеними симптомами є:

  • висипання
  • набряки губ або повік
  • почервоніння очей
  • кашель
  • діарея і блювота
  • закладеність носа
  • утруднене дихання
  • знижений тиск

Що стосується харчової непереносимості, вона викликає схожі, але більш слабкі симптоми. Проте вони приносять значний дискомфорт. Серед них можна виділити:

  • біль в животі
  • гази
  • діарея
  • здуття живота

Алергічна реакція зазвичай з’являється через 30-60 хвилин після потрапляння в організм алергену. Якщо не вжити своєчасних заходів, її наслідки можуть бути дуже серйозними. Харчова непереносимість навпаки, зазвичай проявляється пізніше і має більш легкий характер.

Тепер, коли ви знаєте, чим відрізняються ці дві проблеми, саме час познайомитися з найбільш поширеними видами харчової непереносимості.

Непереносимість лактози

Непереносимість лактози зустрічається найчастіше, особливо у дорослих.

Даний стан пов’язаний з нездатністю травної системи засвоювати лактозу – цукор, що міститься в молоці. Цю харчову непереносимість викликає дефіцит в організмі ферменту під назвою лактаза.

Він відповідає за перетравлення лактози і правильне її засвоєння. Даний вид непереносимості може бути тимчасовим або постійним.

Непереносимість глютену, або целіакія

Глютен – це глікопротеїн, який присутній у багатьох звичних продуктах. Наприклад, пшениці, вівсі або ячмені. При непереносимості глютену пряма кишка не здатна його засвоювати і, отже, виникає запальна реакція. Цей вид непереносимості зберігається протягом усього життя.

На відміну від інших типів, целіакія заснована на аутоімунній реакції. Її основними симптомами є:

  • втрата апетиту і ваги
  • нудота і блювання
  • діарея
  • втрата м’язової маси

Варто відзначити, що іноді симптоми відсутні або проявляються нетипово.

Харчова непереносимість сахарози

Вона полягає в тому, що людина не може їсти звичайний цукор-рафінад. Захворювання пов’язане з відсутністю ферменту сахарази в слизовій оболонці товстої кишки, внаслідок чого порушується розщеплення сахарози на глюкозу і фруктозу. В результаті можуть з’явитися вже відомі вам симптоми: діарея, метеоризм або біль в животі.

Фруктоза, що міститься в фруктах, є причиною багатьох видів харчової непереносимості.

Фруктоза – це цукор, який природним чином присутній у фруктах, деяких овочах і меді. Якщо ваш кишечник не здатний перетравлювати даний тип цукру, у вас можуть з’явитися типові симптоми харчової непереносимості після вживання цих продуктів.

Підозрюєте, що у вас харчова непереносимість? Не знаєте, що робити? Перш за все необхідно звернутися до лікаря. Незважаючи на досить легкі симптоми, цей стан може призвести до багатьох проблем зі здоров’ям. Адже при ньому порушується засвоєння поживних речовин, необхідних для правильного функціонування організму.

У деяких випадках вам можуть запропонувати здати додаткові аналізи, щоб виявити джерело непереносимості і призначити правильне лікування.

Джерело

Поділись


Новини партнерів