Біль в суглобах – перша ознака нестачі пантотенової кислоти

Пантотенова кислота (В5). Назва цього вітаміну походить від грецького слова «pantos» що означає «всюди». Він дійсно зустрічається всюди, але тільки не в їжі, яка щодня буває в наших тарілках. Однак серед фахівців з обміну речовин все ще існує застаріла думка, що проблеми дефіциту пантотенової кислоти не існує.

Вітамін В5: в чому полягає і на що впливає

Насправді все виглядає зовсім інакше. Справа в тому, що структура обміну речовин сильно змінилася за останні десятиліття, коли в наших холодильниках стали все частіше з’являтися готові страви, консерви, підсмажені чіпси, піца, білий хліб, макарони, цукор, солодощі та солодкі напої.

У таких продуктах вміст пантотенової кислоти скоротився наполовину (наприклад, у всіх видів продукції з пшеничного борошна). Крім того, усюди відчувається брак речовин, що взаємодіють з пантотеновою кислотою. Так виникає постійний дефіцит цього цінного вітаміну.

На що впливає брак пантотенової кислоти

Перш за все, цей дефіцит позначається на літніх і старих людях. Вони часто не в змозі купити собі свіжі продукти і харчуються тим, що зберігається на полицях в холодильниках і морозильниках: овочами і фруктами в консервних банках або в пластиковій упаковці, готовими консервованими або замороженими стравами, сосисками, вермішеллю, очищеним рисом, кондитерськими виробами і т. д. Їдять вони менше і, відповідно, споживають меншу кількість життєво необхідних поживних речовин. Додатково до всього, вони нерідко залишають багато їжі в тарілках. Тому майже у третини літніх і старих людей занадто низький вміст пантотенової кислоти в крові.

Якщо вранці, встаючи з ліжка, ви насилу можете зігнути руки і ноги через артрит, це може означати, що вам не вистачає пантотенової кислоти. Під час клінічних досліджень постійно з’ясовується, що у хворих на артрит занадто низький вміст пантотену в крові. Великі дози вітаміну можуть зняти болі протягом одного – двох тижнів. Але якщо потім знову перейти на звичну їжу, хвороба поступово відновлюється.

У тих, хто харчується головним чином готовими стравами з консервних банок, білим хлібом, піцою та вермішеллю, їсть багато цукру і солодощів, виникає дефіцит дуже важливого вітаміну В5, який фахівці називають пантотеновою кислотою.

Перші ознаки нестачі пантотенової кислоти:

  • Болі в суглобах
  • Випадіння волосся
  • Передчасна сивина
  • Дрібні тріщини в куточках рота
  • Оніміння, судоми рук і ніг
  • Ослаблення зору і пам’яті
  • Дратівливість
  • Запори

У чому міститься пантотенова кислота

Особливо багаті пантотеновою кислотою печінка, нирки, яєчний жовток і хліб з висівками. У найбільш концентрованому вигляді вона міститься в пивних дріжджах і бджолиному маточному молочці. Ця живильна рідина містить в собі речовину, яка вбиває шкідливі мікроорганізми, має протизапальну дію і таким чином підтримує здоров’я бджолиної матки. Бджолине молоко надзвичайно корисне і для людини.

Пантотенова кислота – архітектор стрункої фігури

Протизапальна дія пантотенової кислоти пояснюється її обмінними функціями в корі надниркових залоз, де цей вітамін бере участь у виробництві кортикоїдів. Вони допомагають людині здолати стресові ситуації і одночасно борються із запальними процесами в усьому організмі. Оскільки кора надниркових залоз, ця найбільш працездатна з усіх наших залоз, може виробляти гормони тільки шість годин на добу, а решту часу відпочиває, їй необхідні великі запаси пантотенової кислоти, щоб успішно боротися зі стресами і запаленнями. З огляду на те, що кортикоїди більше, ніж будь-яке інше з’єднання, сприяють втраті жирових запасів, пантотенова кислота опосередковано допомагає зберегти або відновити стрункість фігури. З іншого боку, нестача цього вітаміну сприяє ожирінню.

В цілому пантотенову кислоту можна назвати вітаміном і архітектором стрункої фігури. Гормони стресу типу кортизолу виробляються тільки з метою порушення і стимуляції діяльності серця і концентрації уваги. Лише так ми можемо впоратися зі стресом при небезпеці, конфліктах на роботі і в сім’ї, при напруженій роботі та заняттях спортом. Таким чином, пантотенова кислота допомагає нам бути свіжими і готовими до будь-яких випробувань.

Вітамін В5 допомагає нам впоратися зі стресовими ситуаціями, сприяє збереженню або відновленню стрункої фігури.

Наслідки дефіциту пантотенової кислоти

Можна уявити собі, до чого веде брак цього вітаміну. Ті, хто з ранку до вечора піддаються сильним стресам, витрачають резерви пантотену в корі надниркових залоз і тому швидко втрачають життєву енергію. Ті, хто займається важкою фізичною працею або спортом, теж зменшують запаси пантотенової кислоти в надниркових залозах. У цьому причина того, що висококласні спортсмени після важких, виснажливих змагань часто бувають близькі до нервового зриву і не в змозі впоратися зі стресом.

Цей вітамін «запускає» процес ліполізу – вивільнення жирів з адипоцитів (жирових клітин). У клітинах тіла він знову тут як тут, щоб надати допомогу в спалюванні жиру. Так виробляється додаткова енергія, необхідна для захисту від стресу.

Вітамін грає роль спускової пружини і в синтезі тканин, особливо шкіри і слизових оболонок. Таким чином, він захищає слизові оболонки від інфекцій. Навіть ріст волосся і його пігментація, тобто насичення барвниками, не обходиться без участі пантотенової кислоти. Цей вітамін також запобігає передчасному старінню і появі зморшок.

Вітамін В5 або пантотенова кислота, – один з кращих засобів для того, щоб залишатися струнким і бадьорим. Він стимулює діяльність серця і підвищує концентрацію уваги, і, крім того, запобігає передчасному старінню і утворенню зморшок.

Як пантотенова кислота потрапляє в клітини тіла

Половина вітаміну В5 пропадає при переробці зерна на борошно і при очищенні рису. Під час смаження і тушкування м’яса втрачається 35% пантотенової кислоти. Крім того, цей вітамін чутливий до впливу кислот. Страви, які рясно поливаються оцтом, та ще зберігаються після цього протягом деякого часу, взагалі не містять вітаміну В5.

Тварини в природних умовах харчуються неочищеним зерном і не смажать собі шніцелі на сковорідці. Точно так же їм не приходить в голову поліпшити за допомогою оцту смак чудового салату. Тому концентрація пантотенової кислоти в крові тварин постійно висока.

Вітамін виділяється з їжі в кишечнику. Мікроорганізми кишечника можуть виробляти його і самі за умови, що чутлива кишкова мікрофлора не зруйнована і не розбалансована. Зазвичай молекули вітаміну власного виробництва заповнюють брак молекул пантотену в їжі і навпаки. Але ця рівновага зберігається лише за умови правильного харчування. Якщо ж ця умова не дотримується, то вичерпуються обидва джерела вітамінів і виникають вищеназвані симптоми. З огляду на те, що наш мозок витрачає майже чверть всіх поживних речовин, нестача вітаміну відбивається, перш за все, на стані нервової системи.

В їжі вітамін міститься в формі коензиму, з якого він виділяється і надходить в плазму крові, щоб забезпечити доступ до будь-якої клітини тіла, так як кожна клітина омивається кров’ю за допомогою мікроскопічно малих судин. Через певні рецептори молекула вітаміну проникає в клітину і тут же утворює важливий для вироблення м’язової енергії коензим А. Надлишок пантотенової кислоти виводиться з організму з сечею, тому треба постійно дбати про поповнення вітамінних запасів.

Як діє пантотенова кислота

Вітамін в клітинах організму бере участь у створенні сотень ферментів. Ці ферменти з’єднуються між собою за допомогою так званого апоензиму – частини білкової молекули – і набувають, таким чином, велику потенційну енергію. Це можна порівняти з неживим шматком дерева, до якого підносять сірника. Однією з таких реакцій, яка здійснюється за допомогою пантотенової кислоти, є перетворення в мозку вітаміну групи В холіну в нейротрансмітер (нервовий збудник) ацетилхолін.

Нейротрансмітери грають дуже важливу роль в мозку і нервовій системі, оскільки через них проходять всі розумові сигнали і імпульси від органів чуття. Саме тому така висока концентрація вітаміну В в клітинах мозку. Протягом доби пантотенова кислота може буквально освіжити мозок, зняти неуважність, сумніви, забудькуватість, відсутність уваги і легкі депресивні розлади.

Скільки нам потрібно пантотенової кислоти?

Дітям, підліткам і дорослим потрібно щодоби від 5 до 10 мг вітаміну, а вагітним і годуючим жінкам до 15 мг. Для того, щоб забезпечити новонародженому необхідний раціон вітаміну в період утворення мозку і тканин, материнське молоко містить пан-тотенову кислоту в дуже високій концентрації – до 5 мг на літр. Тим, хто піддається впливу стресу або зайнятий фізичною працею, потрібно більше пантотенової кислоти, ніж людям зі спокійним, розміреним способом життя.

Особливо багаті пантотенової кислотою:

Продукти харчування (100 грамів/міліграми):

  • печінка – 7.70
  • пшеничні висівки – 2.85
  • форель – 1.82
  • насіння соняшнику – 1.40
  • оселедець, макрель – 1.35
  • сир (камамбер, рокфор) – 1.10
  • грецькі горіхи – 0.90
  • хліб з висівками – 0.78
  • жовток (одного яйця) – 0.75
  • краби – 0.63
  • дичина – 0.57
  • м’ясна вирізка – 0.40
  • цільне молоко – 0.31

Що необхідно враховувати

Очищені і перероблені продукти харчування – рис, макаронні вироби, білий хліб і т.д. – містять лише невелику кількість пантотенової кислоти.

Висока температура при приготуванні їжі руйнує вітамін. Кислоти, наприклад оцет в маринадах, консервованих овочах, гірчиці, розкладають молекулу вітаміну, особливо якщо їжа протягом тривалого часу знаходиться в реакції з оцтом. Однак шкідливі для вітаміну і лужні речовини, наприклад питна сода.

Дуже важливо рівномірно і постійно забезпечувати організм пантотеновою кислотою, так як надлишки вітаміну (прийняті у вигляді таблеток, наприклад) швидко виводяться. Рівномірне надходження вітаміну забезпечується повноцінним харчуванням при одночасній відмові від «порожніх» продуктів типу цукру, солодощів, спагетті, смаженої картоплі і т.д.

Чому сприяє пантотенова кислота (вітамін В5):

  • Високий життєвий тонус
  • Профілактика запальних процесів
  • Захист від стресів
  • Зменшення запасів жиру
  • Концентрація уваги
  • Здорова шкіра
  • Збереження волосся
  • Нормальний кровообіг

Матеріали носять ознайомчий характер. Пам’ятайте, самолікування небезпечне для життя, за консультацією обов’язково звертайтеся до лікаря.

Джерело

Поділись


Новини партнерів