У зелених листових овочах можуть міститися небезпечні бактерії

Мова йде про овочі, які буває складно повноцінно промити, наприклад салат латук. Експерти з’ясували, що з їх допомогою можуть поширюватися бактерії, які мають антибіотикорезистентність.

Зелені листові овочі на зразок салату латук найчастіше переносять небезпечні супербактеріі, як показало дослідження. Його автори виявили потужні бактерії, які здатні витримувати вплив антибіотиків, на поверхні даних овочів. Саме латук викликав найбільшу заклопотаність експертів, оскільки його найскладніше промити проточною водою належним чином. І найчастіше латук, а також багато інших аналогічних овочів їдять в сирому вигляді, а це значить, що вони не піддаються температурній обробці, при якій бактерії, як правило, знищуються.

Проблема антибіотикорезистентності є однією з глобальних загроз для здоров’я людства. Багато тварин сьогодні отримують в їжу антибіотики, при цьому будучи абсолютно здоровими. Їх згодовують для того, щоб тварини росли швидше і ставали більшими. Однак бактерії в результаті частіше стикаються з цими препаратами і виробляють до них резистентність. І ось тепер дослідники з Університету Південної Каліфорнії довели, що побоюватися потрібно не тільки м’яса тварин, а й навіть популярних овочів.

В ході експерименту вони додали штами кишкової палички на листя салату латук, а потім через деякий час згодували його мишам, які отримували антибіотики протягом 4 днів. Кишкова паличка змогла пробратися в організм гризунів і колонізувати його, вона не відреагувала на вплив сильних лікарських препаратів.

Джерело

Поділись


Новини партнерів