Чи обов’язково видаляти апендикс при апендициті?

Апендицит є одним з найбільш частих захворювань черевної порожнини, що вимагають екстреної операції. Але якщо раніше необхідність екстреного хірургічного втручання при цьому захворюванні не викликала сумнівів, то в останні роки вчені активно вивчають можливість лікування апендициту консервативно, за допомогою антибіотиків.

Чи потрібно видаляти апендикс при гострому апендициті?

При гострому апендициті видаляти апендикс потрібно обов’язково, вважає лікар-гастроентеролог Сергій В’ялов. Він пояснює, що хвороба та її ускладнення розвиваються дуже швидко і у лікарів і пацієнта просто немає часу на спроби вилікувати апендицит ліками.

Сьогодні консервативне лікування апендициту призначається тільки при діагностуванні аппендикулярного інфільтрату і тільки в тому випадку, якщо відсутні ознаки абсцесу. Цей процес є одним з ускладнень гострого апендициту. Він характеризується щільно спаяними один з одним запаленими тканинами, включаючи сам апендикс і прилеглі органи. У такій ситуації операція неможлива через те, що хірургам не вдасться виділити апендикс з єдиного запаленого «клубка».

Протягом декількох років західні вчені намагаються знайти підтвердження того, що хірургічне втручання не є єдиним варіантом лікування пацієнтів з апендицитом. Цю теорію підтверджують кілька досліджень. Так, в 2018 році медики з шести лікарень Фінляндії опублікували дані спостережень за 273 пацієнтами після операції з видалення апендикса і 257 хворими, яких лікували антибіотиками. Консервативне лікування було запропоновано лише тим пацієнтам, у яких спостерігався апендицит без ускладнень, що підтверджувалося комп’ютерною томографією. Дослідження показало, що 60% хворих з другої групи змогли уникнути не тільки операції, але і повторення апендициту протягом наступних п’яти років. Однак 40% пацієнтів все ж були змушені лягти на операційний стіл,

Через що виникає гострий апендицит?

У більшості випадків гострий апендицит розвивається через закупорку входу червоподібного відростка в пряму кишку каловими каменями, паразитами, харчовими масами, новоутвореннями і ін. Вміст червоподібного відростка, що включає патогенну флору, сприяє розвитку захворювання. Найбільш часто з розвитком апендициту пов’язують наявність ентерококів, стрептококів, стафілококів і патогенної кишкової палички.

Що таке хронічний апендицит?

«В офіційній медицині хронічного апендициту не існує. Таке поняття раніше використовували для пояснення запалення кишечника в області апендикса. Але це не екстрена ситуація, як при гострому апендициті», – говорить Сергій В’ялов. Це захворювання не вимагає екстреного хірургічного втручання, вважає лікар. «Апендикс обов’язково видаляти, якщо він запалився або в ньому є гній, – пояснює він. – Немає жодного приводу, щоб видаляти апендикс, якщо це не гострий апендицит. Ми зазвичай лікуємо запалення в кишечнику за допомогою таблеток». При цьому запалення зустрічається набагато частіше, ніж гострий апендицит, зазначає лікар.

Джерело

Поділись


Новини партнерів