Помідор: чим корисний, скільки і як краще вживати

Fresh cherry tomatoes on old wooden table

Сезон томатів в повному розпалі, тому насолоджуйтеся ними сповна і готуйте запаси на зиму. А я розповім, чим цей яскравий плід такий корисний.

Метааналіз 25 досліджень вживання помідор показав такі результати:

  • люди з найвищим споживанням томатів, або з максимальним вмістом в сироватці крові лікопіну з томатів, мали інсульт на 26% рідше;
  • рідше вмирали від всіх причин на 37%;
  • мали на 14% менший ризик серцево-судинних захворювань.

Споживання помідорів знижує рівень:

  • шкідливого холестерину ліпопротеїну низької щільності (маркер смертності від серцево-судинних захворювань);
  • інтерлейкіну-6 в крові (маркер запалення і онкопроцесу);
  • систолічного артеріального тиску. І цьому є наукове обгрунтування.

Найкорисніша речовина в помідорах – лікопін, який надає колір помідорів. Лікопін потужний антиоксидант, який захищає клітини від дії вільних радикалів.

Ефекти лікопіну:

  • протизапальна дія. Запалення лежить в розвитку передчасного старіння, в тому числі шкіри і вік-залежних захворювань;
  • зменшує ризик раку шлунка, простати, молочної залози, кишечника. Мета-аналіз, проведений в Китаї, підтверджує зворотний зв’язок між споживанням томатів і ризиком раку шлунка. Ризик раку шлунка був значно ослаблений у людей, які споживають більше лікопіну.

Скільки і в якому вигляді краще вживати помідори, щоб максимально зберегти лікопін:

1. Для отримання переваг, томати потрібно їсти щодня по 2-3 штуки, попередньо обшпаривши їх окропом для більшої кількості лікопіну.

2. Будь-яка термічна обробка помідор збільшує дозу лікопіну в продуктах: домашні кетчупи, томатні пасти (без цукру з невеликою кількістю солі), борщ, томатний суп, омлет з помідорами, рагу.

Насолоджуйтесь цими яскравими плодами і будьте здорові!

Джерело

Поділись


Магазин