Головні помилки людей, які намагаються схуднути влітку

Може здатися, що худнути влітку – найефективніше, адже саме в цю пору року включається знайома всім формула: «Спека, їсти неможливо, хочеться тільки пити». Але саме з неї і починається поворот зі здорової стежки на відверто нездорову. Розібратися в основних помилках людей, які намагаються схуднути влітку нам допоміг лікар-ендокринолог, кандидат медичних наук Олена Сюракшіна.

1. «Пити можна все – я ж нічого не їм!»

Лимонад, соки, газовані напої – куди ж без них в спекотний літній день? Однак важливо пам’ятати, що пити їх у великій кількості не варто – в першу чергу, заради здоров’я.

«Слід пам’ятати, що подібні напої призводять до підвищення рівня інсуліну в крові, а оскільки ніякої глюкози ми не їли, вкидання інсуліну дестабілізує баланс глюкози, – коментує Олена. – Якщо це відбувається часто, клітини стають менш чутливі до інсуліну, а це може стати однією з причин виникнення цукрового діабету другого типу та ожиріння».

Але особливо обережними слід бути з хмільними і іншими алкогольними напоями, популярними влітку. «Вони зневоднюють організм, внаслідок цього посилюється ймовірність появи тромбозів і каменеутворення. А такий напій, як пиво, підвищує вміст в організмі кислот. Якщо їх концентрація стає занадто високою, вони змушують білки змінювати форму, і вони стають марними. Наприклад, гемоглобін може втрачати здатність доставляти кисень». Вода – ось ваш найкращий помічник для налагодження метаболізму, а, отже, і ефективного схуднення в літній період. Крім того, жоден лимонад не втамує спрагу так добре, як це зробить вода.

2. Даремні і навіть небезпечні монодієти

Від чого точно варто відмовитися в літній період, так це від монодієт. Обмеження себе білками і будь-якими іншими одиночними нутрієнтами – це як мінімум нераціональне рішення. «Таким чином ми відмовляємося від овочів і фруктів, що в літній період часу є неприпустимим, адже саме в них міститься величезна кількість вітамінів, мікро- і макроелементів, які позитивно впливають на організм в цілому», – підкреслює Євгенія.

До слова, монодієти – загальне місце помилок бажаючих схуднути, і не тільки влітку. Тільки збалансоване харчування, складене разом з фахівцем, може допомогти домогтися істотних успіхів в схудненні. Можна сказати, що це – обов’язкова умова для того, щоб разом із зайвими кілограмами не розпрощатися з найголовнішим – здоров’ям. «Якщо ж вам все ж вдалося скинути кілька кілограмів на монодієті, то не спокушайтеся: швидше за все це сталося через вашу цілеспрямованість, і незабаром втрачені кілограми повернуться, захопивши з собою ще парочку. Отже, тільки правильне, збалансоване харчування!».

3. Відпустка перед дієтою

Найнебезпечніший час для тих, що худнуть влітку – безумовно, час відпустки. Море і all inclusive забирають від проблем, розслаблюють нервову систему, і так, бажання смачно поїсти розгорається з новою силою, незважаючи на те, що ви можете і не відчувати гострого почуття голоду. Для тих, хто все-таки поставив собі за мету втратити за три літніх місяці у вазі, такі ситуації обертаються або постійним невдоволенням від того, що потрібно стримувати себе і не кидатися на все різноманіття смачних страв і напоїв, або харчовим зривом. «Зараз буду їсти і пити все, що хочеться, а ось коли приїду назад, відразу сяду на дієту», – говорите ви собі.

«У таких відпустках організм знаходиться в “харчовому стресі”, а це означає, що набір зайвих кілограмів неминучий. Давайте будемо пам’ятати, що набрати вагу набагато легше, ніж позбутися від нього. Все добре в міру», – радить Євгенія.

4. Виключення жирів

У теплу пору року ресторанні меню, як і ваш раціон, активно переходять на режим no fat. Здається, що влітку їжа повинна бути легкою, та зайвий раз не обтяжувати травлення. Низькокалорійний смузі, холодна кава, салат на обід і на вечерю – все це стає негласною нормою харчування міських жителів з настанням спеки. І звичайно – ніяких жирів, які нібито слід відкласти до осені, а то і до зими. Однак при подібному «дієтичному» підході ваш організм точно не подякує вам.

«Жири зобов’язані бути присутніми в раціоні будь-якої людини. З них і інших речовин складаються наші тканини, органи. При їх дефіциті шкіра стає сухою і лущиться, також порушується гормональний фон організму. Якщо вживати невелику кількість жирів з білками і вуглеводами, вони дають насичення та енергію після кожного прийому їжі. В результаті постійні позиви перекусити турбують рідше, а гармонійні відносини з їжею налагоджуються».

Подумайте над тим, щоб включити в своє літнє меню такі жироспалюючі продукти, як авокадо, горіхи, м’ясо форелі, сьомги або лосося. Якщо ви вирішили худнути влітку, то робіть це з розумом і знанням індивідуальних потреб вашого організму. Не розмінюйте здоров’я на нібито дієві «хитрощі» сезонного схуднення – харчуйтеся збалансовано, пийте чисту воду і не відмовляйте собі в спортивних навантаженнях.

Джерело

Поділись


Новини партнерів