Стійкі до антибіотиків бактерії можуть проникати в організм через рослинну їжу

Проведене в США дослідження показало, що вживання в їжу рослин сприяє поширенню стійких до антибіотиків бактерій і їх генів.

Про нову гіпотезу, що пояснює розвиток резистентності до антибіотиків (одну з найсерйозніших проблем для сучасної медицини), стало відомо на щорічних зборах Американського товариства мікробіології. Вчені вважають, що стійкі до антибіотиків бактерії, а також їх гени, можуть проникати в організм і потрапляти в мікробіом кишечника через рослинну їжу.

«Поширення стійких до антибіотиків бактерій, які проникають з рослин, відрізняється від спалахів діарейних захворювань, що викликаються вживанням в їжу забрудненими овочами. Супербактеріі можуть ховатися в кишечнику протягом місяців або навіть років, ніяк себе не видаючи. Потім вони виходять з кишечника і викликають інфекції, такі як, наприклад, інфекція сечовивідних шляхів», – констатують автори нової концепції.

Дослідники експериментували з мишами і салатом латук, який був спеціально вирощений зараженим стійкою до антибіотиків кишковою паличкою E.coli. Вчені згодували салат мишам, після цього перевіряли їх фекальні проби. В результаті вони виявили, що антибіотикорезистентні бактерії здатні «тихо колонізувати кишечник», розмножуючись в ньому так, щоб довго не привертати до себе уваги.

За оцінками експертів, з двох мільйонів стійких до антибіотиків інфекцій в Сполучених Штатах 20% пов’язані з сільським господарством. До сих пір було відомо, що люди можуть безпосередньо отримувати стійкі до антибіотиків супербактеріі разом з споживаним м’ясом. Тепер вчені з упевненістю говорять, що поширенню стійких до антибіотиків бактерій може сприяти і вживання в їжу рослин.

Джерело

Поділись


Новини партнерів