Як може маскуватися інфаркт міокарда: 6 нетипових симптомів

Сучасні методи лікування дозволяють ефективно усунути наслідки закупорки коронарних (серцевих) артерій. Але проблема полягає в ранній постановці діагнозу і своєчасному наданні медичної допомоги – а це всього 3 години від початку патологічного процесу, коли розсмоктування тромбу може бути ефективним і інфаркт не нанесе серйозних наслідків здоров’ю хворого.

Але ще одна проблема полягає в тому, що інфаркт міокарда не завжди проявляється характерним болем в грудях. Коли “хапає” серце, будь-яка розсудлива людина має звернутися за допомогою, так як це симптом, який загрожує життю.

Сьогодні ми розповімо вам про те, як вміло маскується інфаркт міокарда. Деякі прояви цього гострого стану настільки нетипові, що здатні збити з пантелику навіть досвідченого лікаря, не те що самого хворого.

6 прихованих ознак інфаркту міокарда

1. Холодний піт

Іноді пітливість – єдиний симптом інфаркту міокарда. Рідко, але таке буває. Інакше цю форму називають німим інфарктом. При цьому пацієнт не відчуває абсолютно ніякого дискомфорту, не кажучи вже про сильний біль в області серця. Найчастіше така форма інфаркту зустрічається у літніх людей, а також у хворих на цукровий діабет.

Що характерно – піт може виступити в нічний час або під час відпочинку (тобто він абсолютно не пов’язаний з фізичною перевтомою). При цьому він рясний, буквально стікає струмком, холодний і липкий. Запам’ятайте особливості цієї пітливості – це дуже важливо.

2. Нетипова локалізація болю

Всі знають, що при інфаркті болить в грудях, в області серця. Але якщо типового болю немає?

Хочу розповісти вам реальну історію – у мене є знайома стоматолог, лікар з величезним досвідом роботи. І одного разу до неї прийшов на прийом літній чоловік зі скаргою на біль в зубі. Під час огляду ніякої патології не було виявлено (з боку зубів). Але лікаря насторожила загальна блідість хворого і наявність пітливості – і зі стоматологічного крісла вона відправила його в кабінет кардіолога, врятувавши йому життя. Біль в цьому випадку був абсолютно нетиповим – боліли зуби нижньої щелепи зліва.

Я знаю випадки, коли пацієнтові був поставлений діагноз інфаркт міокарда при болю, який локалізувався в лівій руці. Більше того – в лівому мізинці.

Ще нетипові локалізації – біль в шиї (частіше з лівої сторони, але може бути і справа), в нижній щелепі, в лівій лопатці (імітує напад остеохондрозу).

3. Нудота, блювота і печія

У деяких випадках інфаркт може маскуватися під харчове отруєння, проявляючись приступом нудоти. Яка навіть може закінчитися блювотою. Іноді біль при інфаркті дуже схожий на печію.

4. Задишка

Іноді серцевий напад може імітувати астматичний. Виникає різка задишка, пацієнту важко дихати, це дуже схоже на бронхіальну астму в стадії загострення.

5. Запаморочення і головний біль

У деяких ситуаціях ці два симптоми можуть бути єдиними ознаками гострого інфаркту міокарда. Головний біль може бути різної інтенсивності, але частіше нагадує напад сильного болю.

6. Сильна втома

Не просто зниження працездатності, а безпричинна втома, що проявляє себе неможливістю робити звичайні побутові речі. При цьому жодних інших симптомів може не бути або вони можуть бути дуже слабо вираженими. Цей стан може супроводжуватися пітливістю, страхом смерті, незначною задишкою, неінтенсивними болями і почуттям тяжкості в грудній клітці.

Всі ці симптоми не виникають нізвідки – це важливо знати. Завжди є передумови, на які людина часто не звертає уваги. Тому вкрай важливо зіставити різке погіршення свого самопочуття з останніми змінами, що відбуваються в організмі. Важливо пам’ятати, що будь-який стрес (навіть позитивний), може стати причиною небезпечного стану. І ці симптоми вимагають ретельного подальшого обстеження і своєчасного лікування.

Джерело

Поділись


Новини партнерів