Що станеться з вашим тілом, якщо кожен день їсти гарбузове насіння

Насіння гарбуза надзвичайно корисне для здоров’я. У ньому міститься практично вся таблиця Менделєєва: цинк і кальцій, калій і селен, магній і натрій, залізо і марганець, фосфор. Крім того, до складу насіння входять вітаміни групи В, А, Е, С, К, Д, різні кислоти.

Яке насіння гарбуза корисніше – сире або смажене?

При високотемпературній обробці в насінні гарбуза руйнується левова частка корисних речовин, які до того ж стають шкідливими для організму.

Так, при температурі, що перевищує позначку в 90 ° C, з насіння випаровуються ефірні олії, запускається окисний процес, що супроводжується утворенням вільних радикалів – токсичних речовин, які отруюють наш організм.

Висновок: корисне для організму виключно сире очищене насіння гарбуза.

Скільки гарбузового насіння можна з’їдати в день?

Відповідь на це питання неоднозначна. Якщо Ви не маєте проблем із зайвою вагою і не схильні до повноти, сміливо можете з’їдати до 100 г сирого насіння гарбуза в день.

Якщо Ви стежите за фігурою, дієтологи рекомендують обмежити вживання даного продукту до 30 – 60 г на добу.

Чи допомагає насіння гарбуза схуднути?

Насіння гарбуза – дуже калорійний продукт, в 100 г якого міститься:

  • білків ≈ 25 г
  • жирів ≈ 46 г
  • вуглеводів ≈ 5 г
  • калорій ≈ 560 ккал.

З огляду на калорійність гарбузового насіння, дієтологи рекомендують при його вживанні дотримуватися норми в 20 – 30 г, особливо якщо Ви схильні до набору зайвої ваги або активно з нею боретеся.

Якщо менше склянки гарбузового насіння за один прийом ви не їсте, то “відпрацьовувати” зайві калорії доведеться в спортзалі.

У той же час не можна не відзначити і користь гарбузового насіння для схуднення:

  • Насіння гарбуза містить велику кількість клітковини, що очищує кишечник, нормалізує стілець і прискорює метаболізм, що в свою чергу сприяє більш інтенсивному жироспалюванню.
  • Якщо Ваша мета – схуднути, але при цьому зберегти м’язову масу, допоможе гарбузове насіння, багате рослинним білком.
  • Не можете побороти тягу до солодкого і звести до мінімуму кількість перекусів? І знову на допомогу прийде насіння гарбуза, яке довго засвоюється і має низький глікемічний індекс, завдяки чому не виникає різких стрибків цукру в крові і зменшується бажання поласувати смачним тістечком.

Чи можна вживати насіння гарбуза перед сном?

Беручи до уваги високу калорійність насіння, не рекомендується вживати його перед сном.

Але! З кожного правила є винятки! До складу сирого гарбузового насіння входять магній і триптофан, які м’яко заспокоюють нервову систему і стимулюють сон. Так, амінокислота триптофан сприяє виробленню гормону серотоніну, перетворюється на “гормон сну” мелатонін.

Тому, якщо Ви втомилися після важкого трудового дня, якщо відчуваєте тривожність і дратівливість, побалуйте себе жменею гарбузового насіння з медом або фруктами за годину до відходу до сну. Така друга вечеря допоможе розслабитися і заснути.

Що ж, ось ми і підійшли до головного питання.

Що станеться з тілом, якщо кожен день їсти насіння гарбуза?

Покращиться настрій

Амінокислота триптофан підвищує вироблення гормону задоволення – серотоніну, завдяки чому поліпшується емоційний фон, легше переносяться стреси. Ближче до ночі серотонін перетворюється в мелатонін, який регулює фази сну і неспання, бореться з безсонням, допомагає виспатися.

Але і це далеко не всі корисні властивості насіння гарбуза. Включаючи цей продукт у щоденний раціон Ви поліпшите когнітивні функції, зміцните пам’ять, знизите стомлюваність, поліпшите в цілому функціонування головного мозку.

Зміцниться імунітет

Хочете забути про застуду, нежить та кашель? Включіть в свій щоденний раціон гарбузове насіння, що містить цинк – мікроелемент, що є природним імуномодулятором, необхідним для повноцінної роботи вилочкової залози. Саме цей орган виробляє Т-лімфоцити, які нейтралізують бактерії і віруси.

Важлива і роль селену в зміцненні імунітету, оскільки даний мікроелемент бере активну участь у виробленні еритроцитів.

Нормалізується стілець

Ми вже говорили про те, що в насінні гарбуза міститься досить велика кількість клітковини, що абсорбує і виводить продукти розпаду метаболітів, що регулює вироблення харчових ферментів і поліпшує обмінні процеси.

Ви забудете про закрепи, шлункові спазми і підвищене газоутворення, якщо кожен день будете з’їдати близько 60 – 100 г насіння гарбуза.

Зменшаться набряки

Порушення сольового обміну, захворювання нирок, печінки і серця можуть стати причиною набряклості кінцівок і обличчя. Насіння гарбуза володіють м’яким діуретичним (сечогінним) ефектом, забезпечують організм калієм, кальцієм і магнієм, які входять до їхнього складу.

Щоденне вживання гарбузового насіння допоможе не тільки зменшити набряки, але і знизить ризик утворення оксалату кальцію в сечі, тим самим попередивши розвиток сечокам’яної хвороби.

Нормалізується тиск

Регулярне вживання насіння гарбуза знижує кров’яний тиск і зміцнює стінки артерій, а все завдяки фолієвої і лінолевої кислот.

Магній і калій регулюють роботу серцевого м’яза, а залізо підвищує гемоглобін, знижуючи ризик розвитку анемії.

Поліненасичені жирні кислоти нормалізують кровообіг, перешкоджають утворенню холестеринових бляшок у судинах, тим самим попереджаючи розвиток тромбів.

Хочете знизити ризик розвитку серцево-судинних патологій, нормалізувати тиск і підвищити гемоглобін? Частіше вживайте сире гарбузове насіння!

Зміцняться кістки

Цинк і фосфор відповідають за зміцнення кісткової тканини, перешкоджають розвитку остеопорозу і артриту.

Якщо ж проблеми з кістково-м’язовим апаратом вже розвинулися, щоденне вживання насіння гарбуза в поєднанні з медикаментозною терапією допоможе зменшити запалення і прояв больового синдрому на ранніх стадіях захворювання.

Зменшиться прояв простатиту

Завдяки вираженим протизапальним властивостям цинку очищене сире насіння гарбуза сприяє зменшенню запалення, локалізованого в передміхуровій залозі.

Вживати насіння рекомендується також для профілактики простатиту і підтримки статевої функції у чоловіків.

Покращиться стан шкіри, волосся і нігтів

Багатий склад насіння гарбуза, до складу якого входять цинк, вітаміни А, Е, С і жирні кислоти, допомагає зберегти шкіру пружною і еластичною, попереджає передчасну появу зморшок, оновлює клітини епідермісу.

До речі, саме цинк, згідно з висновком Американської академії дерматологів, вкрай важливий для лікування і профілактики вугрового висипу.

Якщо кожен день Ви будете з’їдати по жмені насіння, вже через місяць Ви побачите посилення росту волосся і його потовщення, нігті стануть міцнішими і перестануть розшаровуватися, зменшиться кількість вугрових висипань.

Знижується ризик розвитку раку молочної залози

Згідно з результатами дослідження, опублікованого в медичному журналі “Nutrition and Cancer”, вживання продуктів, до складу яких входять фітоестрогени, зменшує ризик розвитку раку молочної залози.

Крім того, фітоестрогени, які у великій кількості присутні в насінні гарбуза, сприяють збереженню молодості жіночого організму, оскільки діють подібно жіночим статевим гормонам (естрогенам), вироблення яких з віком скорочується.

Нормалізується вміст цукру в крові

Вживаючи 30 – 60 г гарбузового насіння в день, Ви нормалізуете вміст цукру в крові.

А все завдяки магнію, що міститься в насінні гарбуза. Брак саме цього макроелементу спостерігається у 40% пацієнтів з діагнозом “цукровий діабет”. А оскільки в процесі переробки цукру витрачається близько 98% магнію, його необхідно щодня поповнювати ззовні. В іншому випадку існує високий ризик розвитку серцевих патологій, дегенеративних захворювань, порушення зору, підвищення кров’яного тиску і ожиріння.

Разом з тим на одне лише насіння не варто сподіватися в питаннях профілактики цукрового діабету 2-го типу.

Нейтралізуються кишкові паразити

Сире гарбузове насіння споконвіку використовуються в боротьбі з кишковими паразитами. А все завдяки амінокислоті кукурбітин, яка знищує паразитарних черв’яків.

Для виведення гельмінтів застосовують безліч рецептів. Ми наведемо один з найбільш простих, але при цьому ефективних:

  • Подрібніть 100 г насіння гарбуза.
  • Прийміть 2 ст.л. отриманого порошку вранці натщесерце.
  • Запийте засіб 150 мл теплого молока.
  • Через годину після прийому порошку прийміть проносні ліки.
  • Курс лікування – 5 днів.

Оскільки гельмінти мають циклічність в зростанні, процедуру слід повторити через місяць.

Зменшується нудота

Якщо Ви запланували тривалу поїздку або переліт, при цьому Ви страждаєте від кінетозу (простіше кажучи, Вас закачує), насіння гарбуза допоможе впоратися з нудотою, головним болем і рвотними позивами.

З цієї ж причини даний продукт показаний при токсикозі та на ранніх термінах вагіттності.

Разом з тим не можна забувати про те, що користь насіння гарбуза принесе лише за умови його помірного вживання і обліку наявних протипоказань.

Шкода гарбузового насіння

Надмірне захоплення гарбузовим насінням загрожує наступними наслідками:

  • розладом травлення (частіше – збільшенням закрепів);
  • підвищеним газоутворенням;
  • збоєм у функціонуванні нервової системи;
  • алергічними реакціями (аж до анафілактичного шоку);
  • набором ваги.

Протипоказання до вживання насіння гарбуза

Даний продукт протипоказаний при:

  • індивідуальній непереносимості;
  • підвищеній кислотності шлунку;
  • гастриті і виразковій хворобі в стадії загострення;
  • каменях у нирках і печінці, оскільки насіння гарбуза володіє вираженою жовчогінною дією.

У всіх інших випадках сире гарбузове насіння, яке можна
додавати в салати і соуси, збагатить Ваш раціон вітамінами і мінералами.

Джерело

Поділись


Новини партнерів