Як зміниться ваше тіло, якщо ви станете вегетаріанцем?

Багато людей сьогодні прагнуть стати вегетаріанцями, та повністю виключити м’ясо і молочні продукти зі свого раціону. Дослідження показують, що вегетаріанство може бути корисним для здоров’я, якщо воно добре сплановане. Для тих, хто вживає м’ясо і молочні продукти протягом більшої частини свого життя, вегетаріанство може призвести до значних змін в організмі, пише The conversation.

Перші кілька тижнів

Перше, що може помітити людина, яка стала вегетаріанцем, це енергетичне піднесення, спричинене відмовою від вживання обробленого м’яса, на користь фруктів, овочів і горіхів. Ці продукти допоможуть підвищити рівень вітамінів, мінералів і клітковини, а також подумати про своє харчування, а не покладатися на продовольчі товари, які допоможуть підтримувати послідовний рівень енергії.

Оскільки час без продуктів тваринного походження поступово збільшується, ймовірно, відбудеться зміна функції кишечника. Це пов’язано з більш високим вмістом клітковини і одночасним збільшенням вуглеводів, які ферментують в ньому і можуть викликати синдром роздратованого кишечника.

Це може призвести до позитивних змін у різноманітності бактерій, які містяться в товстій кишці. Хоча це ще не доведено, вчені вважають, що наявність різних видів бактерій в кишечнику може бути корисною для всієї травної системи.

Через три-шість місяців

Через кілька місяців вегетаріанства деякі люди можуть виявити, що збільшення кількості фруктів і овочів в раціоні, а також зниження вживання обробленої їжі може допомогти в боротьбі з акне. Проте, варто звернути увагу на запаси вітаміну D, які можуть знижуватися, оскільки ключовими джерелами його надходження в організм є: м’ясо, риба і молочні продукти, від яких ви відмовилися. Вітамін D має важливе значення для збереження здорових кісток, зубів і м’язів, а його дефіцит пов’язаний з раком, хворобами серця, мігрені та депресією. Тому вегетаріанцям варто частіше бувати на сонці, і подбати про вживання відповідних добавок в зимову пору року.

Протягом декількох місяців добре збалансована вегетаріанська дієта з низьким вмістом солі та обробленої їжі може мати значні переваги для здоров’я серцево-судинних захворювань, допомагаючи запобігати хворобам серця, інсульту та зниженню ризику діабету. Оскільки прийом поживних речовин, таких як залізо, цинк і кальцій, знижується, наші тіла краще поглинають їх з кишечника. Адаптація може бути достатньою для запобігання дефіциту у деяких людей, але не для всіх, у цьому випадку добавки можуть його заповнити.

Від шести місяців до декількох років

Наближаючись до року вегетаріанства, запаси вітаміну В12 можуть вичерпатися. Він є поживною речовиною, що має важливе значення для здорового функціонування крові та нервових клітин. Його можна отримати тільки з продуктів тваринного походження. Симптоми дефіциту В12 включають задишку, виснаження, погану пам’ять і поколювання в руках і ногах.

Дефіцит В12 легко поповнити різними добавками, але контролювати його дуже важливо, оскільки будь-який дефіцит зведе нанівець переваги вегетаріанства для захворювань серця та ризику інсульту і може викликати збої в роботі нервових клітин і пошкодження мозку.

Через кілька років вегетаріанства ваші кістки почнуть помічати зміни. Наш скелет містить своєрідний запас мінералів і до 30 років ми можемо поповнювати його мінералами з нашого раціону, але після цього наші кістки не можуть більше поглинати їх, тому життєво важливим є накопичити в кістках достатньо кальцію. Дієта з високим вмістом кальцію допомагає кісткам протистояти падінням і ударам протягом усього життя.

Після 30 років наші тіла забирають кальцій з нашого скелета, і якщо ми не поповнимо його запас, наші кістки стають крихкими.

Існують овочі, багаті кальцієм, такі як капуста і броколі. Вони можуть в певній мірі захищати кістки, але багато вегетаріанців все одно не можуть повністю задовільнити потребу організму в цьому елементі. Тому у них на 30% збільшується ризик переломів, порівняно з людьми, які вживають всі продукти. Кальцій на рослинній основі також важче всмоктувати, тому рекомендується вживати добавки.

При правильній підготовці вегетаріанство може бути корисним для здоров’я людини. Переваги, які воно дає організму можуть повністю або частково компенсувати недоліки. А широкий асортимент продуктів на полицях магазинів, дозволяють вегетаріанцям насолоджуватися різноманітністю смаків. Тому з часом апетит до м’яса загалом знижується.

Поділись


Новини партнерів