Чи може склянка молока дійсно знизити ризик діабету 2 типу?

ЗМІ люблять писати про харчування. Існує щось привабливе в тому, що якийсь звичний продукт може запобігти або вилікувати певну хворобу. Зовсім недавно цим продуктом було молоко. Статті в The Sun, Daily Mirror і Daily Mail стверджують, що випита склянка молока вранці може знизити ризик діабету 2 типу, але чи насправді це так – розбирався The conversation.

Дослідження, проведене вченими в Канаді, було невеликим рандомізованим контрольованим дослідженням, яке розглядало вплив молочного білка (сироватки і казеїну) на відчуття насиченості і рівень глюкози в крові протягом декількох годин. Незважаючи на те, що дослідники вказують на діабет 2-го типу, аргументуючи тим, що зниження спазму глюкози в крові після прийому їжі «має відношення до діабету типу 2», вони не вивчали вплив молока на ризик розвитку діабету.

Вчені залучили 32 здорових учасників для участі в їх дослідженні. Учасники голодували протягом ночі і отримували сніданок із зернових та води або напою на основі знежиреного молока з різною кількістю білків. П’ять різних комбінацій води і молока з різними кількостями білків казеїну і сироватки споживалися учасниками по тижню.

Енергія, яку люди отримували від сніданку, була близькою до кількості калорій, які рекомендує Англійська організація охорони здоров’я.

Апетит учасників і глюкоза в крові вимірювалися до і після сніданку. Через дві години після сніданку піддослідним дали піцу і сказали з’їсти стільки, скільки їм захочеться. Апетит і глюкозу в крові вимірювали протягом години після їжі.

Результати показують, що споживання молочного білка з їжею уповільнює вивільнення глюкози в кров, але це не впливає на апетит протягом двох годин. Однак концентрат сироваткового білка знижує апетит після другого прийому їжі, порівняно зі знежиреним молоком.

Отже, що означають ці результати? Як видно з дослідження, подібне харчування призвело до трохи нижчого рівня глюкози і зменшення відчуття голоду у здорових людей. Але це нічого не говорить нам про типову модель харчування, де процес вживання їжі зазвичай займає від чотирьох до шести годин. Крім того, вчені не досліджували вплив молока на підвищення вмісту білка на гормони апетиту або на вимірювані результати здоров’я, такі як втрата ваги.

Дослідники не стверджують, що склянка молока на сніданок може скоротити ризик розвитку діабету 2 типу у своїй роботі.

Засоби масової інформації повинні звідкись брати інформацію для написання статей. У даному випадку в прес-релізі на сайті видавця журналу було зазначено, що «зміна процедури сніданку може забезпечити користь для лікування діабету 2 типу», навіть якщо в дослідження було включено тільки здорових молодих людей, які не мали діабету.

Початкове висвітлення в засобах масової інформації про склянку молока на день, що допомагає “знизити ризик” розвитку діабету 2 типу, потім було процитовано прес-службою університету дослідників. Незважаючи на те, що вони спеціально не повторювали тверджень, опублікованих в різних ЗМІ, жодна корекція не була ними запропонована, що, можливо, призвело до більшого поширення цієї історії.

Поділись


Новини партнерів