Спазми, безсоння, мігрень: як хворі зуби руйнують організм

Хворі зуби можуть стати причиною серйозних проблем зі здоров’ям, які складно розпізнати. Наприклад, коли болить голова, далеко не всі і не завжди можуть подумати про те, що причиною цього є спазм жувальних м’язів.

Про те, що стан зубів безпосередньо впливає на самопочуття людини, рідко хто замислюється. Так, наприклад, невилікуваний карієс може привести до запалення серцевого м’яза. Болі в голові, в спині і навіть викривлення постави можуть бути викликані станом зубощелепної системи. Про те, до чого можуть призвести проблеми з зубами, розповів лікар-стоматолог, к.м.н. Дмитро Смірнов.

Зубощелепна система – частина організму. Звучить як прописна істина, але у нас чомусь про це часто забувають і відносяться до зубів, не так уважно, як до нігтів або волосся. Здоров’я зубів багато хто не контролює, звертаючись до лікаря лише тоді, коли вже щось заболіло. При цьому стоматологічні проблеми можуть викликати не тільки зубний біль, але і головний, спинний і так далі.

Головний біль

У багатьох виникає питання: як головний біль може бути пов’язаний з зубами? У такого симптому може бути багато причин – від підвищеного внутрішньочерепного тиску і до перенапруження жувальних м’язів.

Зв’язок між головним болем і проблемами з зубами криється в нашій анатомії. Наша зубощелепна система – це зуби, кістки і м’язи. Головні болі нерідко якраз пов’язані з перенапруженням і неправильною роботою м’язів. Їх, відповідальних за рух щелеп, дуже багато. Найбільший жувальний м’яз є найсильнішим в організмі. І коли він спазмується, людині може здаватися, що у неї болить голова, тому що біль може концентруватися в області скроні.

Чому жувальні м’язи можуть хворіти? Щоб вони працювали правильно, в роті, по-перше, повинні бути зуби. По-друге, ці зуби повинні бути правильної форми і розташовуватися в правильному положенні – це визначає прикус людини. При цьому слід розуміти, що прикус так чи інакше змінюється щодня, адже зуби природним чином зношуються. А в умовах сучасного харчування – з великою кількістю цукру – зубощелепна система руйнується значно швидше. Прикус змінюється, зростає навантаження на жувальні м’язи, адже їм доводиться «працювати» за себе і за зруйновані карієсом зуби.

Другий момент пов’язаний з психосоматикою. Люди в момент емоційного або фізичного напруження стискають зуби. Якщо у людини «розкачені» великі жувальні м’язи, то вона автоматично потрапляє в зону ризику по розвитку головних болів.

Третім фактором є тривале вживання жувальної гумки. По суті, жуйка – це засіб гігієни, як і паста. Використовувати її слід не більше 3-5 хвилин, щоб очистити зуби від залишків їжі. Коли ж люди починають жувати її постійно, вони роблять непотрібні тренування жувальних м’язів, що призводить до гіпертрофії.

Зрозуміти, що голова болить через проблеми з жувальними м’язами, нескладно. При хронічних болях в момент, коли відчувається цей негативний симптом, слід стиснути зуби і помацати обличчя. В області скронь, вище і навколо вух людина відчуватиме, як під пальцями рухається жувальний м’яз. Якщо точка болю і стиснення м’язу збігаються, причиною головного болю є спазм жувальних м’язів.

При цьому далеко не всі стоматологи можуть зрозуміти, в чому тут справа. Зазвичай такою проблемою займаються фахівці в області функціональної діагностики, гнатології або стоматоневрологіі.

Біль у спині

Через неправильну роботу жувальних м’язів може боліти голова, через неправильну поставу змінюється прикус. Якщо є якісь порушення в правильному положенні хребетного стовпа, дихальна система буде компенсувати їх, відсуваючи шию назад, повертаючи її. Причому зв’язок прикусу і постави працює в обох напрямках. Тобто і неправильний прикус також може ставати причиною зміни постави. При неправильному прикусі перший і другий шийні хребці стають неправильно відносно один одного. Організм в спробах все це компенсувати призводить до інших порушень. Через це, зокрема, може боліти спина.

Безсоння і депресія

Під час сну відбувається вкрай важливий біологічний процес – відпочинок нервової системи людини. Тому важливо, щоб сон був повноцінний і якісний. В іншому випадку людина не може себе нормально почувати, організм не працює в повну силу. Заважати сну може бруксизм, або скрегіт зубами уві сні. Повір’я бабусь, що він з’являється від глистів – міф. Скреготіння переважно розвивається на тлі стресу і депресивного стану. За статистикою, в даний час бруксизм є у переважної більшості людей. При цьому постійний – це зайве навантаження на зуби, що призводить до їх більш швидкого руйнування, сточування, зміни прикусу і т.д.

Неякісний нічний сон призводить до розбитості, зниження працездатності і збільшенню стресу і депресії.

Контролювати нічний скрегіт зубами людина сама не може, тому їй потрібна допомога фахівців. Найчастіше пацієнтам з такою проблемою рекомендують носити спецпристрої – капи або шини, які представляють собою ідеальний «супінатор». Одягається такий пристрій на нижню щелепу.

Джерело

Поділись


Новини партнерів