Який алкоголь можна вживати тим, хто намагається схуднути: пояснення фахівців

Дієта накладає на повсякденне життя ряд обмежень. Майже кожне святкове застілля випробовує нашу волю: «Як насолоджуватися вечерею і при цьому не з’їсти зайвого». І якби тільки з’їсти! Частий супутник довгоочікуваних зустрічей – алкоголь. Думки з питання його споживання розділилися: хтось виключає алкогольні напої з меню повністю, а хтось, навпаки, не бачить в них небезпеки, посилаючись на слова дієтологів про користь червоного вина.

Ми вирішили докладніше розібратися, які алкогольні напої допустимі при схудненні, а яких слід уникати.

Хто вони, “друзі” схуднення?

Алкогольні напої можна умовно розділити на дві групи – “друзів” і “ворогів” схуднення. Найменування “друзі” тут, правда, є умовним. Пам’ятайте, що алкоголь, випитий надміру, неминуче переходить в категорію “ворога” і починає шкодити втраті ваги. Однак деякі з напоїв, вжиті в малих дозах, мають навіть корисний ефект.

Червоне вино

Один з найпопулярніших алкогольних напоїв – і точно найбільш розхвалений лікарями і дієтологами. Ніхто не може точно пригадати, в якому дослідженні і коли було сказано про його користь, але цю інформацію з ентузіазмом поширюють ще й досі. Однак у випадку з схудненням червоне вино – дійсно “друг”, але за умови, що воно сухе і п’єте ви його не більше одного (максимум двох) келихів за раз.

Червоне вино допомагає організму розщеплювати важку їжу і покращує травлення. Більш того, червоне вино зменшує тягу до солодкого. Це відбувається завдяки антиоксиданту ресвератролу, який міститься в шкірці червоного винограду і природним шляхом потрапляє в вино. Експерименти на бджолах показали, що навіть ці ласуни скорочували свою тягу до солодкого. Куди вже тут людям!

Ще один серйозний плюс сухого червоного вина – його складно випити багато, тому дотриматися зазначеного дозування буде легше. В одному келиху червоного вина приблизно 120 калорій – не так мало для напою, але трохи в порівнянні з іншими сортами алкоголю.

Шампанське

Як не дивно, цей ігристий напій вважається одним з найбільш низькокалорійних (кажучи про сухі і суперсухі різновиди). Якісні французькі та італійські брюти прекрасно поєднуються зі стравами з риби і м’яса.

В одному келиху брюта (150 мл) – близько 100 калорій. Експерти по схудненню вважають, що нічого поганого від келиха шипучого напою на святі не буде – в порівнянні з іншими варіантами він представляє менше “зло”. Як і будь-який ігристий напій, брют відразу потрапляє в кров, створюючи ефект легкого сп’яніння, а в силу кислуватого освіжаючого смаку багато його випити майже неможливо. До речі, в сорт шампанського з етикеткою brut Naturе цукор не додається взагалі – а значить, зайвих калорій точно не буде.

Біле вино

Біле вино, на відміну від червоного побратима, далеко не так шанується дієтологами. У ньому теж намагалися знайти аналог надкорисного антиоксиданту ресвератролу, але з набагато меншим успіхом.

Незважаючи на те, що розрекламованої користі в білому вині відносно небагато, це непоганий вибір для тих, хто сидить на дієті. Калорійність білого вина приблизно така ж, як у червоного, – близько 110 калорій на келих. Як і у випадку з червоним вином і шампанським, людям, які намагаються схуднути, рекомендується вибирати сухі сорти. Десертне біле вино, хоч і смачне, але, на жаль, зовсім не підходить для дієти. Відмінний вибір – молоді білі або так звані “зелені”  вина. Найчастіше вони більш “живі” і яскраві за смаком, ніж витримані сорти, а завдяки меншій міцності і малій кількості цукру в складі – менш калорійні.

Вермут

Якщо вам подобаються трав’яні і гіркуваті смаки, то, можливо, варто спробувати вермут. Головне – перевірити, чи є в ньому цукор, і вибрати максимально “сухий” різновид.

Існує два види вермуту: французький і італійський, причому мається на увазі не місце виготовлення, а спосіб. Французький вермут – сухий, і саме його слід вибирати при схудненні. У італійські вермути додається неабияка частка цукру, тому їх варто уникати. Також не рекомендується пити коктейлі з вермутом в складі, тому що, як правило, вони не обходяться без цукру.

Чи можна пити міцні напої при схудненні?

Коли дієтологи включають в список дозволених при дієті міцні напої, будемо чесні: швидше за все, вони дотримуються установки “якщо не можна, але дуже хочеться”. У Мережі пишуть про чарочку текіли або горілки, як про несерйозну загрозу схудненню тому, що в них немає цукру. Але забувають про одне: в цих напоях страшний не цукор!

Доказом того, що міцні напої і тонка талія ніколи не подружаться, будуть цифри. У 1 грамі алкоголю міститься 7 калорій. Для порівняння: в 1 грамі вуглеводів – 4 калорії, в 1 грамі жиру – 9. Тобто за “шкалою небезпеки” алкоголь знаходиться між вуглеводами і жирами, і кожен знає, що при зниженні ваги намагаються уникати зайвого вживання обох категорій.

Горілка, віскі, текіла і інші міцні напої хоч і позбавлені цукру, але за рахунок високого градуса шкодять зниженню ваги. У 50 г горілки – близько 120 калорій, в тій же дозі віскі – ще трохи більше, близько 130 калорій. І далеко не всі обмежуються цими невеликими кількостями – а парочка стопок дасть вже досить відчутні 250 калорій.

Міцні напої нерідко здатні звести всі зусилля нанівець. І справа не стільки в калоріях, скільки в біохімії: міцний алкоголь сприймається організмом як отрута, яку негайно слід вивести. Отже всі травні процеси негайно сповільнюються, і сили кидаються на розщеплення алкоголю. А погане травлення і уповільнений обмін речовин – прямий шлях до зайвих кілограмів.

Які ще напої можна назвати ворогами схуднення?

Ще один небажаний напій на дієтичному столі – це пиво. Незважаючи на те, що калорійність 100 грамів пива порівняно невелика – близько 45 калорій, – але мінімальна порція пива в барі – 330 мл, а про пляшкове пиво ми делікатно промовчимо. Темне і міцне пиво ще калорійніше.

Ще один серйозний мінус пива – жіночі гормони в його складі. Вони порушують стабільний гормональний фон і викликають відкладення жиру в небажаних місцях – на животі та стегнах. Тому говоримо пиву гучне “Ні!”.

Ще більш гучне “Ні!” варто сказати алкогольним коктейлям. Як би ви не намагалися скоротити кількість калорій в раціоні, всього один келих солодкого коктейлю може піднести денну калорійність до небес. Сиропи, газовані напої, цукор, а також алкоголь, що “маскується” і який так складно відчути, – ці мінуси коктейлів, на відміну від вин, ніякими плюсами не врівноважуються.

Останній наш ворог – це лікери. На жаль, ці напої – справжня “солодко-алкогольна” катастрофа. Одна чарочка тягне на 160-180 калорій, адже в лікерах поєднуються калорійність і спирту, і цукру. Висновок один: від подібних напоїв на час втрати ваги варто відмовитися.

Як пити і закушувати так, щоб не погладшати?

Вибір правильного алкогольного напою – це тільки половина справи. Важливо також підібрати правильну закуску. Один з основних факторів набору ваги – не стільки випивка, скільки неправильно підібраний супровід.

Підбираючи закуску до алкоголю, готуйте або замовляйте повноцінні з харчової точки зору страви. Це повинна бути не м’ясна соломка, а повноцінний стейк. Не оливки і чіпси, а апетитний салат. І ось ще одна корисна порада: супроводжуйте будь-який  випитий алкоголь такою ж кількістю води. По-перше, це не дасть швидко сп’яніти, а по-друге, захистить від можливого переїдання чи зловживання спиртним. Адже не секрет, що алкоголь ще й підвищує апетит.

Ніхто не говорить, що всіх цих заборон потрібно дотримуватися постійно. Але, якщо допускати такі відступи від правил свідомо, дійсно рідко (раз в декілька місяців) і продовжувати йти до мети решту часу, то вийде добитися успіху, не відчуваючи докорів сумління.

Джерело

Поділись


Новини партнерів