Повільно, але вірно: 7 факторів, які руйнують ваше здоров’я

Як говорили древні (але це неточно), rem gravissimam sustineo prout ea durationem vitae meae afficit – «Вирішую проблеми в міру їх впливу на тривалість мого життя». З наявних ризиків смерті найкраще вивчене куріння, тому давайте звернемо увагу на ще ряд факторів, шкода від яких є не менш вираженою (а іноді і сильніше), ніж від куріння.

7 важливих чинників для здоров’я

Ці чинники важливо тримати в полі зору, адже вони набагато важливіші, ніж нам може здатися, хоч звучать і буденно. Пам’ятайте, головна увага – тому, що важливо, а не просто корисно. Корисних речей море, важливих – не так вже й багато! Отже, гірше куріння – це сидіння, погане харчування, відлюдність, недосипання, стрес, самотність, лузерство.

1. Гіподинамія (Sitting is new smoking!).

Сидіння (більше 10 годин на день) фактично викликає більше проблем зі здоров’ям, ніж куріння. Ризики помітно зростають з 5 години сидіння в день, при цьому фітнес не може компенсувати цілий сидячий день. Працюйте хоч частково стоячи, сам так роблю і іншим раджу.

2. Погане харчування.

Погане харчування – потужний фактор ризику, за оцінками майже 50% вкладу в здоров’я від способу життя пов’язано з харчуванням. Впливає сильніше на здоров’я, ніж куріння, наркотики, незахищений секс і багато іншого разом узятого. Втім, це ж зовсім не означає, що якщо ви їсте правильно, то можна палити і займатися випадковим сексом.

3. Дефіцит сонячного світла (Is Sunscreen the New Margarine?).

З одного боку солярії – це фактор ризику раку, але в цілому дефіцит сонячного світла негативно впливає на здоров’я (NO, уроканінова кислота, модулювання імунітету, вітамін Д і багато іншого). Якщо дати слово авторам дослідження, то вони так і заявляють: «Nonsmokers who avoided sun exposure had a life expectancy similar to smokers in the highest sun exposure group, indicating that avoidance of sun exposure is a risk factor for death of a similar magnitude as smoking . “J Intern Med. 2016 Oct; 280 (4): 375-87. doi: 10.1111 / joim.12496. Epub 2016 Mar 16. Avoidance of sun exposure as a risk factor for major causes of death: a competing risk analysis of the Melanoma in Southern Sweden cohort.

4. Недосипання.

Недосипання і пов’язані з ним причини серйозно вкорочують тривалість життя і пов’язані зі збільшенням ризику безлічі захворювань, про це багато говорилося. Постійне недосипання набагато гірше куріння, воно в чотири рази підвищує ризик виникнення інсульту, і в два рази ризик інфаркту.

5. Стрес.

Не кожен стрес поганий, але неконтрольований хронічний стрес небезпечний. Якщо вже говорити про дозу, то стрес порівнюють з еквівалентом 5 сигарет в день. Постійна робота також небезпечна, так переробки підвищують ризик передчасної смерті на 20%. Am J Cardiol 2012; 110: 1711-1716Meta-Analysis of Perceived Stress and Its Association With Incident Coronary Heart Disease

6. Самотність.

Соціальні ресурси дуже важливі для повноцінного здоров’я. Самотність порівнюють з курінням 15 сигарет в день і збільшенням ризику багатьох захворювань і деструктивної поведінки. Самотність збільшує ризик смерті у віці до 35 років на 30%. Perspectives on Psychological Science Vol 10, Issue 2, 2015 Loneliness and Social Isolation as Risk Factors for Mortality : A Meta-Analytic Review

7. Бідність, низький соціальний статус і нерівність.

Не вірте, що висока посада, освіта або високий дохід вам зашкодять, все навпаки. Чим вищу соціальну позицію ви займаєте, тим кращим буде ваше самопочуття. Чим більше ви заробляєте, тим ви здоровіші і довше проживете. Доведено, що підвищення соціального статусу може змінити нашу імунну систему, знизити концентрацію гормонів стресу і зменшити запалення. У близнюків, які досягли успіху, ризик гіпертензії знижується на 20%, а у тих, хто спустився вниз – підвищується на 20% в порівнянні з братами або сестрами.

Джерело

Поділись


Новини партнерів