Що таке глютен і чи варто його боятися: відповідь фахівців

Безглютенова дієта з кожним роком стає все популярнішою. На ній сидять багато знаменитостей, а дієтологи всього світу співають їй оди. Чому всі так бояться глютену і чи дійсно від нього краще відмовитися – читайте в нашому огляді.

Що таке глютен?

Почнемо, мабуть, з азів. Глютен (його ще називають клейковиною) – це нерозчинний білок, сформований двома іншими – гліадином і глютеніном. Він відповідає за еластичність і м’якість тіста і практично не розчиняється у воді. Основне і головне джерело глютену – злаки. Однак завдяки властивостям клейковини і дешевої технології виділення з зерна її часто додають і в інші на перший погляд безглютенові продукти.

Чим шкідливий глютен?

Моду на безглютенову дієту пояснити досить складно. Її швидше можна назвати безпричинною, ніж заснованою на будь-яких розумних доводах. Адже спочатку подібна програма харчування була розроблена для людей, які страждають від непереносимості глютену, і була однією з форм лікування захворювання.

У деяких з нас дійсно існує непереносимість клейковини, яка може проявлятися через алергічні реакції або хворобу під назвою целіакія. Згідно з останніми дослідженнями відсоток страждаючих від згаданого захворювання ні в одній країні світу не перевищує 1%. Однак та чи інша реакція на глютен може спостерігатися мало не у кожного третього, але назвати її небезпечною для здоров’я все ж не можна.

Небезпека глютену полягає, по-перше, в запальній реакції, яку він провокує в організмі, а саме в нашому кишечнику. Потрапляючи всередину, глютен починає провокувати імунну систему, яка реагуючи на білок як чужорідний, починає боротися з ним, підставляючи під удар і наш організм. По-друге, у людей з непереносимістю глютену спостерігаються зміни в роботі кишечника. Він перестає належним чином перетравлювати їжу і упускає корисні речовини, залишаючи нас без багатьох необхідних вітамінів і мікроелементів.

Обидві причини в сукупності призводять до різкого зниження апетиту, дефіциту маси тіла і росту, кишкових розладів, виснаження, зниження загального самопочуття, дратівливості, а у деяких дітей навіть до затримки статевого дозрівання. Визначити непереносимість глютену може тільки лікар, провівши велике дослідження шлунково-кишкового тракту. Виявити і діагностувати захворювання самостійно неможливо, так як сукупність подібних ознак є відображенням багатьох захворювань.

Чи можна схуднути, відмовившись від глютену?

Зниження ваги на безглютеновій дієті пов’язане не з відсутністю клейковини в раціоні харчування, а скоріше з відмовою від мучного, як її основного джерела. Так що так, відмовившись від випічки і її різновидів, ви дійсно схуднете, але сподіватися на зниження ваги, просто перейшовши на безглютенове харчування, не варто.

Де міститься глютен?

Як ми вже говорили, основне джерело клейковини – злаки. Відповідно, всі їх похідні, а саме випічка, макаронні вироби, деякі алкогольні напої, в тому числі пиво і віскі, багаті на глютен. Не варто також забувати, що клейковину додають також і у багато інших продуктів харчування, які на перший погляд можуть здаватися нешкідливими з цієї точки зору. Наприклад, сьогодні для густоти і тягучості глютен додають в йогурти, морозиво, шоколад, сиропи і соуси, в тому числі кетчуп і майонез, іноді в сухе молоко, а також в більшість продуктів з переробленого в промислових масштабах м’яса: сосиски, ковбаси, котлети і так далі.

Де точно не має глютену?

Таких продуктів досить багато. По-перше, до них відносяться всі види м’яса і риби, яйця, картопля, рис, кукурудза, різні бобові культури, горіхи, фрукти і овочі. Молочні продукти і сир, зроблені з натуральних компонентів і без використання сухого молока, також допускаються при дотриманні дієти.

До слова, сьогодні існують навіть борошняні продукти без глютену. Зазвичай ця властивість яскраво виділяється на етикетці. Головне при непереносимості глютену – уважно читати склад продуктів.

Джерело

Поділись


Новини партнерів