Чим небезпечні травми лоба і носа: відповідь фахівців

Напевно, багато людей пам’ятають, як колись давно сильно вдарилися лобом. Травми області перенісся, чола і скул можуть мати безліч серйозних наслідків.

Перше і найочевидніше – це блокування кісток, що утворюють порожнину носа і додаткові пазухи. В цьому випадку виникає набряк слизової оболонки носа, сповільнюється евакуація слизу. Порушується локальний імунітет, створюються умови для проникнення мікробів, що згодом призводить до хронічного запалення слизової носа і придаткових пазух, постійної закладеності носа. У більшості випадків так званий алергічний риніт, проявляється рясним виділенням слизу при контакті з алергеном (найчастіше – пилком рослин або пилом), є не чим іншим, як наслідком давньої травми області чола і перенісся.

Лобова кістка зміщується і може чинити тиск на мовні центри кори головного мозку. В результаті у дитини можлива затримка мовного розвитку або заїкання. Особливо на тлі вихідної родової травми.

Кістки носової перегородки, а саме, леміш і перпендикулярна пластинка гратчастої кістки при ударі безпосередньо передають вплив на основну (клиновидну) кістку і на з’єднання основної і потиличної кісток (сфенобазілярний симфіз). Це з’єднання є головним механічним центром всього тіла. Тому грубі травми лобно-лицевої ділянки впливають на весь опорно-руховий апарат.

Блокування сфенобазілярного симфізу впливає на всі шви черепа, обмежуючи їх рухливість. Як наслідок, порушується циркуляція крові і спинномозкової рідини, і мозок не може нормально функціонувати.

Тому у дорослих і дітей, які отримали таку травму, можуть спостерігатися спалахи агресії, запальність, депресії, панічні атаки. Якщо Ви проаналізуєте поведінку тих, у кого була травма чола і носа, то Ви зможете згадати, що дратівливість і нестриманість з’явилися або загострилися саме після такої травми. Або людина все життя має такий характер, якщо отримала травму в ранньому дитинстві.

Ця залежність зустрічається не завжди, тому що такі особливості можуть бути пов’язані з вихованням в сім’ї і спадковістю, але все ж травми лоба грають тут дуже важливу роль.

Джерело

Поділись


Новини партнерів