Медики порадили напій, який рятує від спеки

У спекотні дні варто відкоригувати раціон харчування, не вживати алкогольні та слабоалкогольні напої, пити більше води і їсти овочі і фрукти. Зокрема, впоратися з літньою спекою допоможе сік селери.

Такі поради про зміни в харчуванні під час високих температур повітря оприлюднив Київський центр екстреної допомоги та медицини катастроф.

«Відрегулювати температуру тіла і легше впоратися з літньою спекою допомагає сік селери. Тому корисно пити до п’ятдесяти грамів цього соку перед виходом на роботу і ще стільки ж перед обідом або вечерею. Якщо смак селери вам не подобається, спробуйте змішати його з кислим молоком. Для цього селеру очистіть, натріть на дрібній тертці і відразу ж, поки не потемніє, змішайте його з кефіром або кислим молоком. Можна додати трохи товчених волоських горіхів, порізати пару гілочок петрушки і зовсім небагато товченого часнику. Всі ці продукти покращують склад крові в спеку ».

В спеку через посилене потовиділення в організмі, який втрачає вологу, порушується водний баланс. Тому пити треба не менше 3-3,5 л в день.

При цьому лікарі не рекомендують вживати солодкі газовані напої, пиво, вино, які звужують судини і ускладнюють роботу серця. Варто відмовитися і від міцного алкоголю, так як він збільшує тепловіддачу організму і провокує перегрів.

Зате перевагу потрібно віддати морсам, натуральним сокам, мінеральній воді з лужним складом, але не лікувальній (занадто насичений склад може порушити електролітний обмін і збільшити навантаження на серце).

Можна пити звичайну підсолену або підкислену воду: в півлітру води додати солі на кінчику ножа, чайну ложку лимонного соку або столову ложку сухого білого вина (якщо ви не за кермом машини).

Звичайну воду можна замінити водомісткими огірками, помідорами, кавуном.

Пережити спеку також допоможе і зелений чай, чай з м’ятою, мелісою, квітами глоду. Втім лікарі не радять заварювати чай в пакетиках і з домішками.

«Чорний і зелений чай в пакетиках, в основному є сурогатом. В принципі, це пил від чаю, зібраний з брудних індійських, цейлонских або китайських вереток після обробки листового чаю, ще й оброблений хімікатами для тривалого зберігання, тому від такого «чаю» краще відмовитися взагалі і назавжди. Будьте обережні також при покупці чаю з різними домішками. У більшості випадків, всі ці «інші» та інші подібні присмаки – суцільна хімія «, – говориться в рекомендаціях.

За порадами фахівців потрібно скорегувати раціон, наприклад виключити такі продукти, як мед або сало. Перед сном потрібно відмовитися від м’яса, тому що перетравлення важкої їжі підвищує температуру тіла і потовиділення.

Добре підходять для споживання в спеку бринза, сири, мамалига, овочеві салати, холодний, або не дуже гарячий ( можна і гарячий, але не насичений м’ясом або салом) борщ, буряковий суп. Охолоджують організм і допомагають адаптуватися до спеки фрукти з легким терпким смаком (наприклад, банани) і всі овочі-фрукти зеленого і білого кольорів.

Загалом медики радять скоротити час перебування під прямими сонячними променями, особливо стежити за дітьми. Одягатися у світлий просторий одяг з натуральних тканин і мати з собою пляшку негазованої простої води. Людям з хронічними захворюваннями потрібно мати при собі ліки, які їм прописав лікар. Також варто порадитися з лікарем щодо рекомендованих доз призначених препаратів. При прийомі водних процедур слід пам’ятати, що різкий перепад температур може спровокувати спазм судин серця або судоми. Краще віддати перевагу теплому душу. Також потрібно забезпечити вологе прибирання в приміщенні, кондиціювання та зволоження повітря.
Джерело

Поділись


Новини партнерів