Що буде з організмом, якщо перестати вживати сіль

Про те, що потрібно споживати якомога менше солі, ми чуємо постійно. Однак мало хто знає, що повна відмова від солі – не менш небезпечна, ніж її надлишок. Розберемося, що відбувається з організмом, якщо виключити сіль з раціону.

Ризикований експеримент

У 30-х роках XX століття було проведено цікаве дослідження: вчений і чотири добровольця вирішили відмовитися від солі. Зробити це було непросто, адже сіль в невеликих кількостях міститься навіть в натуральних продуктах харчування, наприклад, в сирому м’ясі і свіжих овочах. Однак дослідники розробили спеціальну дієту: овочі, зварені в трьох водах, хліб за особливим рецептом і штучно синтезоване молоко. Вони пили багато води і по кілька годин проводили під спеціальними “тепловими гарматами”, щоб разом з потом вивести сіль з організму.

Перший ефект проявився швидко: експериментатори майже повністю втратили почуття смаку. Їх смакові рецептори перестали реагувати на подразники належним чином, і навіть цибуля здавалася їм солодкуватою. Ще через деякий час у них пропав апетит. Незважаючи на те, що баланс інших елементів в раціоні дотримувався, незабаром добровольці почали відчувати почуття безпричинної втоми.

Вони ледве трималися на ногах, хоча їх життєві показники були в нормі, а їх кров стала темною і в’язкою. А ще кілька днів по тому експеримент довелося припинити: у всіх без винятку учасників була гіпонатріємія – недолік натрію, стан, що загрожує життю. Чому ж нестача солі в організмі є такою небезпечною?

Сіль життя: чому вона необхідна?

Сіль, а точніше натрій, що входить в неї – життєво важливий електроліт. Електроліти допомагають регулювати основні процеси в організмі: пульс, травлення, кров’яний тиск, дихання і навіть мозкову активність. Але і це ще не все: сіль допомагає дотримуватися балансу рідини в клітинах, правильно функціонувати м’язам і нервовій системі. Якщо солі не вистачає, клітини починають “втягувати” воду з плазми крові, і водно-сольовий баланс в організмі порушується, можуть виникати набряки – так-так, так само, як і від “перебору”!

Важливо знати, що наше тіло не виробляє натрій самостійно, і ми отримуємо його тільки з їжею. А “запас” накопичити не вийде, так як наше тіло позбавляється від натрію постійно, виділяючи його разом з фізіологічними рідинами – в тому числі сльозами і потом. Якщо вчасно не поповнити запаси натрію в організмі, може виникнути та сама гіпонатріємія, від якої постраждали експериментатори в 1930-х роках. Симптоми цього стану спочатку нагадують перевтому або отруєння: нудота, головний біль, м’язові спазми, дратівливість, втома, неспокій… Якщо гіпонатріємію не усунути вчасно, то закінчується це плачевно: комою, набряком мозку і летальним результатом.

Однак зазначимо, що домогтися настільки страшного фіналу непросто: потрібно пити дуже багато води, активно потіти і виключити з раціону навіть продукти, що містять сіль від природи. Іноді до такого стану призводить прийом деяких ліків або фізичні навантаження. Тому гіпонатріємії слід остерігатися тим, хто інтенсивно займається спортом, тому що під час тренувань разом з потом виділяється багато солі, а рясне пиття робить концентрацію солі в організмі ще меншою. Однак і проста нестача солі в раціоні завдає здоров’ю шкоду.

Сіль і серце – друзі чи вороги?

Вживання солі і здоров’я серця – здавалося б, несумісне поєднання. Однак сучасні дослідження, проведені в США, Великобританії та Німеччині, довели, що брак солі також шкідливий для серця і судин. Наприклад, вчені Університету Глазго протягом 35 років обстежували близько 13000 чоловік і прийшли до висновку: занадто мало – теж погано. Особливо для гіпертоніків.

Люди, які страждають на гіпертонію, звикли обмежувати вживання солі, але, згідно з новим дослідженням, їм також потрібно стежити і за тим, щоб не вживати її занадто мало. Якщо людина отримує менше 3000 мг натрію в день, підвищується ризик інфаркту та інсульту. Брак цього елемента також може привести до серцевої недостатності. Таким чином, гіпертонікам рекомендується обмежувати себе в споживанні солі, але не забувати про необхідний мінімум. 3000 мг натрію – це близько семи грамів солі. Однак це не означає, що в пошуках натрію потрібно досолювати їжу: натрій міститься і в натуральних продуктах. Наприклад, в склянці молока – 140 мг натрію, в двох яйцях – 350 мг, стограмовому біфштексі – 60 мг.

Сіль проти холестерину

Здоров’я серця і судин пов’язане не тільки з кров’яним тиском і станом мускулатури. Висловлюючись образно, важливо не тільки те, в якому стані знаходиться “тунель” (судини), а й який “потяг” (кров) по ньому мчить. І тут сіль знову незамінна. Її нестача призводить до підвищення рівня “поганого” холестерину, який може осідати на стінках судин. І не тільки його: також в крові зростає рівень тригліцеридів – особливих речовин, які зазвичай містяться в жирових клітинах, але іноді здатні “вирватися” назовні і також залишатися на стінках судин.

Як уникнути нестачі солі?

Сучасній людині як і раніше набагато простіше “перебрати”, ніж “недобрати” солі, тому що 80% солі, яку ми вживаємо, залишається непоміченою: вона прихована в перероблених продуктах – хлібі, сирі, ковбасі, соусах, ресторанних стравах. Однак набагато краще вживати сіль усвідомлено. Як?

Зменшити частку напівфабрикатів і інших готових страв в раціоні, їсти більше свіжих овочів і якісного білка, а при приготуванні використовувати спеції без вмісту солі, щоб контролювати її кількість в готовій страві. Також уважно спостерігайте за собою під час спортивних занять і пийте не більше, ніж хочеться. Попити як привід для перепочинку, на жаль, відміняється!

Джерело

Поділись


Новини партнерів