Проста дихальна техніка, яка допоможе розслабитися за кілька хвилин

Правильне дихання – дуже корисна звичка і один з найпростіших способів швидко зняти стрес і тривогу, заспокоїтися і зарядитися енергією. Для цього не потрібно довго тренуватися, а досить запам’ятати прості правила і згадувати про них кілька разів протягом дня.

Когерентне дихання

Метод був описаний вченим Стівеном Елліоттом в книзі «Нова наука про дихання», який детально вивчав різні техніки дихання в Індії, Китаї і Кашмірі. Когерентне дихання – це усвідомлене розмірене дихання з частотою близько п’яти дихальних рухів в хвилину.

І, хоча ця техніка не є якоюсь особливо революційною, Елліотт запевняє, що вона може зробити сильний позитивний вплив на ваш загальний стан.

Цю коротку вправу може використовувати будь-яка людина, щоб відчути себе краще протягом 5-10 хвилин. Головне, що її можна робити скрізь, неважливо, в якій позі або в якому місці ви знаходитеся: сидите за столом в офісі, їдете в транспорті або прогулюється в парку.

  • Розслабте шию і плечі, наскільки це можливо. М’язи шиї і плечей повинні бути також частиною дихального процесу.
  • Вдихайте повільно через ніс, рахуючи до п’яти таким чином, щоб живіт піднімався, а грудна клітка не рухалася.
  • Видихайте також повільно, рахуючи до п’яти і намагаючись видихнути повітря і максимально спустошити легені. Видих повинен бути таким же спокійним і розміреним, як і вдих

В результаті численних досліджень було доведено, що спокійне і глибоке дихання знижує артеріальний тиск і будь-яку напругу в тілі.

Спокійне абдомінальне дихання (діафрагмою з розслабленням м’язів живота) протягом 20-30 хвилин кожен день зменшує занепокоєння і допомагає нормалізувати стан в стресових ситуаціях. Якщо займатися по 20 хвилин у вас не виходить, розбийте сеанси на 2 по 10 хвилин або на кілька по 3-5 хвилин. І дихайте тоді, коли вам зручно.

Глибоке дихання збільшує подачу кисню в мозок і стимулює парасимпатичну нервову систему, тому ви стаєте спокійніше.

Дихальні техніки допомагають сконцентруватися на інших відчуттях, що допомагає відволіктися від неспокою.

Джерело

Поділись


Новини партнерів